StoryEditor

Grapa: Štýl Dzurindovho vládnutia pripomína spôsoby spred roka 1989

16.11.2005, 13:58
Autor:
TASRTASR

Štýl vládnutia menšinového kabinetu Mikuláša Dzurindu, neprehľadné vzťahy v parlamente a nevyjasnenosť, kto riadi a zodpovedá za štát, pripomínajú predsedovi Hnutia za demokraciu (HZD) Jozefovi Grapovi spôsoby vládnutia spred roka 1989.
"Na SDKÚ a koaličných partneroch sa prejavuje syndróm dlhodobého vládnutia, keď si prestávajú uvedomovať potreby občanov a dostávajú sa do popredia osobné a stranícke záujmy, tak ako to bolo pred rokom 1989," povedal dnes novinárom Grapa. Vláda podľa neho nezvládla realizáciu reforiem, čo sa prejavuje prehlbujúcimi rozdielmi v sociálnej situácii občanov.
Grapa kritizoval prístup politických strán k nahrávke lídra ANO Pavla Ruska, ktorú predložil ako dôkaz pokusu o korumpovanie poslancov pre podporu vládnej koalície. "Tvárime sa, ako keby obsah neexistoval, a pátrame len po spôsobe. Je to len potvrdenie toho, čo sa v kuloároch dlho šepkalo, že poslanci s koalíciou nehlasujú len zo svojho presvedčenia, alebo zmeny názorov," poznamenal. Podľa neho o obsahu nahrávky nechcú hovoriť tie osoby a strany, na ktorých padá najväčšie podozrenie pri získavaní poslancov. Grapa pripomenul, že ak sa nevyjasní, kto podporuje vládu, možnosť kupčenia s poslancami bude naďalej reálna.
HZD zaráža, že Slovenskú informačnú službu spochybňujú samotné koaličné strany. Navrhuje preto posilniť kontrolu SIS cez parlamentný výbor. Ten by sa podľa podpredsedu HZD a nezávislého poslanca Rudolfa Žiaka mohol rozšíriť o ďalších členov, predovšetkým odborníkov z oblasti spravodajských služieb. Žiak si myslí, že chýba kontinuita odborníkov pri kontrole SIS, rovnako aj v samotnej tajnej službe, keď po zmenách vlád dochádza k veľkým obmenám v zbore. Pripomenul, že politické zneužívanie tajnej služby v súčasnosti je možné. "Ja nehovorím, že je. Ale je to možné," dodal. Tajná službe podľa neho zlyhala napríklad pri monitorovaní extrémistických skupín.
Zúženie imunity poslancov HZD podporuje, Žiak predpokladá, že na túto tému budú opozičné subjekty rokovať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 07:02