StoryEditor

Valentovič: Smer-u sa ako optimálne riešenie javí jedna ZP

16.05.2007, 13:56
Autor:
TASRTASR

Strane Smer aj jednotlivým členom vlády tohto politického zoskupenia sa javí ako optimálne riešenie utvorenie jednej zdravotnej poisťovne (ZP). Uviedol to na dnešnej tlačovej besede po rokovaní vlády minister zdravotníctva Ivan Valentovič.
"Dostal som jasné politické zadanie pripraviť také opatrenia, ktoré aj do budúcnosti naplnia ústavné práva občanov SR na bezplatnú zdravotnú starostlivosť," zdôraznil. Ako ďalej pokračoval, kabinet o jeho predloženej správe týkajúcej sa racionalizácie v systéme zdravotníctva nerokoval, ale začala sa diskusia o navrhnutých opatreniach, ktoré budú schválené budúci týždeň.
Zostávajúci čas podľa jeho slov využijú na stretnutia na všetkých úrovniach a na rokovaniach s ostanými vládnymi stranami. "Budeme sa snažiť presvedčiť koaličných partnerov, že máme pravdu. Keď sa to nepodarí, prijmeme iné opatrenia," prízvukoval Valentovič. Napriek tomu, že HZDS aj SNS už verejne deklarovali, že nesúhlasia s vytvorením jednej ZP, minister sa nebojí toho, že by navrhli jeho odvolanie. "Nemám pocit, že by na tom stála moja stolička."
Šéf rezortu zdravotníctva sa neobáva ani možnej medzinárodnej arbitráže, na ktorú by sa v prípade vyvlastnenia obrátili súkromné ZP. "Garantujem vám, že pokiaľ príde k dohode o vzniku jednej ZP, ktorá bude zabezpečovať verejné zdravotné poistenie, mechanizmy a spôsoby ako tak spraviť, budú plne v súlade s Ústavou SR," vyhlásil Valentovič.
Dodal, že definitívne opatrenia, ktoré by sa mali prijať na budúcotýždňovom rokovaní vlády, majú riešiť problémy, ktoré zanechala v rezorte predchádzajúca vláda. "Je nevyhnutné vyrovnať sa s týmto dedičstvom a ideologickým problémom, ktorý tu je." Zároveň podčiarkol, že zdravie nie je tovar a poskytovanie zdravotníckej starostlivosti je služba vo verejnom záujme, pričom prílišná komercionalizácia v predchádzajúcom období narúša plnenie prijatých cieľov.
Minister taktiež odmietol to, že by v zdravotníctve oproti predchádzajúcemu obdobiu bola kríza. "Ja žiadnu krízu nepociťujem, zdravotníctvo funguje, občania sú bezplatne ošetrovaní tak ako za štandardných podmienok," uzavrel Valentovič.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 21:18