StoryEditor

Prívrženci Falun Gong budú demonštrovať pred Úradom vlády SR

01.02.2007, 10:13
Autor:
TASRTASR

Prívrženci hnutia Falun Gong budú v piatok v Bratislave pred úradom vlády žiadať premiéra Roberta Fica, aby počas svojej nadchádzajúcej návštevy v Číne predložil otázku ľudských práv, konkrétne prenasledovania príslušníkov Falun Gong čínskym komunistickým režimom.
Zhromaždenie iniciuje Slovenská asociácia Falun Gong. "Túto formu volíme, keďže sa nám ani po niekoľkých pokusoch nepodarilo docieliť, aby otázka ľudských práv a konkrétne prenasledovania Falun Gongu bola súčasťou programu oficiálnej návštevy delegácie SR v Číne," uviedol dnes pre TASR Marek Tatarko z asociácie.
Slovenskí stúpenci Falun Gong argumentujú aj správou, ktorú bývalý štátny tajomník kanadského ministerstva zahraničia David Kilgour predložil koncom minulého roku Výboru NR SR pre ľudské práva. Z nej vyplýva, že v Číne pod tichým dohľadom čínskych štátnych úradov prebieha násilné odoberanie orgánov nasledovníkom Falun Gong. Správa uvádza, že s najväčšou pravdepodobnosťou existujú v Číne koncentračné tábory, kde väzňom svedomia vyberajú orgány, čo vedie k ich smrti. V táboroch sa nachádzajú lekári a zariadenia, ktoré umožňujú vyberanie orgánov zo živých väzňov svedomia a následné spálenie ich tiel, aby sa odstránili dôkazy. Orgány sú potom so ziskom predávané, často aj cudzincom.
Falun Gong tvrdí, že čínsky režim väzní, mučí, zabíja a dokonca vyberá vnútorné orgány tým, ktorí cvičenia hnutia praktizujú. Európske informačné centrum Falun Gongu uvádza, že overilo podrobnosti o 3010 obetiach od začiatku prenasledovania Falun Gongu v Číne v roku 1999, pričom skutočný počet obetí je údajne oveľa vyšší.
Čínske úrady označujú Falun Gong ako "nevedecký, nehumánny a protispoločenský zlý kult, ktorý bol v Číne zákonom zakázaný". Kult je podľa vyhlásenia čínskeho veľvyslanectva v SR založený na vymývaní mozgu a viere, že zakladateľ Falun Gong Li Hongzhi je najmocnejší Boh. Stanovisko ambasády ku Kilgourovej správe uvádza, že Čína sústavne dodržuje smernice Svetovej zdravotníckej organizácie z roku 1991, zakazuje predaj ľudských orgánov, súhlas darcu orgánov musí byť získaný vopred a do poslednej minúty ho môže zrušiť. "Od marca tohto roku rozširoval Falun Gong chýry, že bolo spopolnených viac ako 6000 nasledovníkov Falun Gong po tom, čo boli v ´koncentračnom tábore´ v Suiatunskej nemocnici v Shenyangu ilegálne transplantované ich orgány," vysvetľuje veľvyslanectvo. Keď však tento chýr preverovali zahraniční diplomati a žurnalisti, vrátane zástupcov americkej ambasády, "potvrdili, že nenašli žiadny dôkaz o tom, že by bolo toto miesto používané na akékoľvek iné činnosti, než ako normálna verejná nemocnica, uvádza stanovisko. Správu Davida Kilgoura o odoberaní orgánov príslušníkom hnutia Falun Gong považuje ambasáda za zaujatú a neopodstatnenú.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 18:07