StoryEditor

Daňové riaditeľstvo si zopakuje tender

20.02.2006, 23:00

Daňové riaditeľstvo si nemôže modernizáciu svojho informačného systému zabezpečiť priamym zadaním. Rozhodol o tom Úrad pre verejné obstarávanie. Na systéme riaditeľstva mala pracovať spoločnosť CSC Computer Sciences. Podľa medializovaných informácií mal štát zaplatiť viac ako miliardu korún. Úrad však ešte pred podpisom zmluvy pripravovanú metódu zrušil. Riaditeľstvo tak musí postupovať inou metódou.

Dodávateľov je viac
Daňováci odôvodnili priame zadanie tým, že spoločnosť CSC má výhradné práva na programy firmy SAP, ktoré budú základom systému. Podľa úradu to tak nie je. "Daňové riaditeľstvo nesplnilo ani jednu podmienku pre rokovacie konanie bez zverejnenia," tvrdí predseda úradu Béla Angyal.
Podľa zistení úradu existujú aj iné firmy, ktoré by boli schopné takúto zákazku zabezpečiť. Podľa zistení HN by to vedela aj firma LogicaCMG. "Sme odborne pripravení aj dostatočne vybavení pre takéto zákazky. V minulosti sme realizovali viacero podobných projektov," uvádza sa v stanovisku firmy.

Daňováci trvajú na svojom
Daňové riaditeľstvo je stále presvedčené, že splnilo všetky zákonné podmienky. "Naše stanovisko bude známe až po právnej analýze," skonštatoval hovorca Róbert Merva. Zdržanlivá zostáva aj CSC. "V dohľadnom čase určite zaujmeme relevantné stanovisko," povedala PR manažérka spoločnosti Martina Turnerová.
Naopak, právnik Transparency International Slovensko Pavel Nechala rozhodnutie úradu víta. "Tender od začiatku vzbudzoval pochybnosti." Podľa neho malo daňové riaditeľstvo ísť cez verejnú súťaž. "Je to najlepší spôsob, ako pri takejto lukratívnej zákazke vybrať najvhodnejšie a najlacnejšie riešenie."
Podnet týkajúci sa daňového informačného systému už prišiel aj na Protimonopolný úrad. "Prešetrujeme, či nebol porušený zákon na ochranu hospodárskej súťaže," povedal pre HN hovorca úradu Miroslav Jurkovič. Bližšie sa k celej veci odmietol vyjadriť.

Problémy v tendri na "hračky"
Problém s verejným obstarávaním môže mať aj rezort obrany. Podľa zistení HN nie je úplne jasné, či víťaz verejnej súťaže na dodávku propagačných predmetov ("tender na hračky") splnil všetky podmienky. Medzi inými išlo o antistresové loptičky, lietajúce taniere, jojo, puzzle, tetovačky, osviežovače vzduchu do auta, nafukovacie lopty či cukríky. Súťaž po vyradení viacerých uchádzačov vyhrala podnikateľka Jana Drengubiaková z Trenčína. "Kontrola nie je ukončená, takže je predčasné sa k tomu vyjadrovať," reagoval Angyal. Ak by sa porušenie zákona potvrdilo, môže ministerstvo dostať až polmiliónovú pokutu. Tendrom sa vlani zaoberala aj inšpekcia ministra obrany. "Žiadne porušenie zákona nezistila," tvrdí hovorca rezortu obrany Zenon Mikle.

Zrušené informačné systémy
-- Govnet: Vládnu informačnú sieť mala realizovať firma Kiss, Úrad vlády jej však v apríli 2002 vypovedal zmluvu -- v tejto veci prebieha súdny spor.
-- Tokos: Tender na takticko-operačný komunikačný systém za 8,5 miliardy korún zrušil minister obrany Juraj Liška hneď po nástupe do funkcie pre podozrenie z netransparentnosti, keďže zákazka išla bez verejnej súťaže. Neskôr ho nahradil mobilný komunikačný systém Mokys, ktorý je podľa rezortu obrany lacnejší.
-- Persys: Systém pre armádnu personalistiku mala pôvodne vybudovať firma Softip. Jej zmluva však vypršala ešte v roku 2003. Chýbalo potvrdenie o bezpečnostnej previerke.
-- Logis: Tender na logistický systém pôvodne vyhrala spoločnosť Slovakodata. Neúspešní kandidáti však proti rozhodnutiu výberovej komisie podali námietky na Úrad pre verejné obstarávanie. Ten výber komisie zrušil a určil prehodnotiť čiastkové kritériá. Na druhý pokus vyhrala IBM Slovensko. Slovakodata podala dve žaloby na Najvyšší súd SR. Jednu už súd s definitívnou platnosťou zamietol a dal za pravdu úradu. Druhá vec ešte nie je skončená, firma sa odvolala.
Zdroj: HN

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 17:26