StoryEditor

Acheológovia idú do Kuvajtu na výskumnú misiu

07.02.2007, 12:18
Autor:
SITASITA

Slovenskí archeológovia odchádzajú koncom týždňa na tretiu výskumnú misiu na ostrov Failaka v Perzskom zálive. Dvadsaťčlenný tým, ktorý dopĺňajú aj odborníci z Turecka, Belgicka a Kuvajtu, tu strávi zhruba tri mesiace. "Budeme pokračovať vo výskume dvoch nálezísk - z čias starobabylonskej ríše a predislamskej osady zo včasného stredoveku. Verím, že budeme aspoň takí úspešní ako doteraz," povedal pre agentúru SITA vedúci výskumu Karol Pieta z Archeologického ústavu SAV v Nitre.
Prvú výskumnú sezónu absolvovali slovenskí archeológovia koncom roka 2004. Pri prieskume prístavnej osady Al-Khedr z doby bronzovej tu vtedy objavili vzácne mezopotámske pečate s klinopisnými nápismi a mytologickými výjavmi. Ľudia si nimi v minulosti označovali svoj majetok, zároveň mali aj funkciu podpisu. "Pečate dokazujú význam tejto osady, pretože ich vlastnila vyššia vrstva kupcov, ktorí obchodovali so vzdialenými krajinami," uviedol Pieta. Našli sa aj základy kamenných stavieb, predmety dennej potreby ako rybárske háčiky, britvy, nožíky, šperky z kostí, množstvo keramiky a arabské stredoveké mince.
Minulý rok skúmali naši vedci v Kuvajte včasnostredovekú kresťanskú osadu zo šiesteho až ôsmeho storočia, ktorú založila nestoriánska cirkev ešte v predislamskom období. Objavili tu 37 obytných dvorcov, ohraničených kamennými ohradami. "Boli v nich obytné domy, hospodárske budovy a skladiská. Ich základy sa v piesku veľmi dobre zachovali," povedal Pieta. Vzácnym nálezom boli sklenené farebné nádoby, ktoré sú prvou pamiatkou tohto druhu v celej oblasti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 02:50