StoryEditor

Fico predloží v pondelok prezidentovi mená nových ministrov

30.06.2006, 13:06
Autor:
TASRTASR

Dezignovaný premiér Robert Fico predloží v pondelok ráno 3. júna hlave štátu mená všetkých nových ministrov a Koaličnú dohodu. Po dnešnom stretnutí s prezidentom Ivanom Gašparovičom nepovedal ani jedno meno z budúcich ministrov. Potvrdil, že chce, aby v novej vláde pôsobili aj nestraníci.
"Pokiaľ nie je všetko dohodnuté, nie je dohodnuté nič. Ak budú všetky mená na všetkých miestach, prvým človekom, ktorého budem informovať, bude prezident SR," vyhlásil budúci premiér.
Gašparovič očakáva, že po ustanovujúcej schôdzi 4. júla podá vláda Mikuláša Dzurindu demisiu. "Pokiaľ to bude časovo možné očakávam, že ešte v utorok novú vládu vymenujem," konštatoval prezident. Potvrdil, že bude naďalej nestranný a požiadal médiá i opozičných politikov, aby nechali čas novej vláde na prácu. "Ak ustúpi z medzinárodných princípov a kritérií, ktoré doteraz SR zaujímalo, budem ju kritizovať. Táto vláda ešte ani nezačala. Nerobme scenáre strachu. Až keď začne pracovať a bude robiť zle, postavme sa proti zlým rozhodnutiam," konštatoval prezident.
Fico povedal, že Smer-SD nikdy nespochybňoval zahraničnopolitickú orientáciu SR. Zopakoval, že nová vláda bude proeurópska a bude si plniť všetky záväzky krajiny vyplývajúce z Paktu stability, maastrichtských kritérií a z členstva v EÚ a NATO. Potvrdil, že pri obsadzovaní postu šéfa diplomacie je na prvom mieste kritérium profesionality. "Máme záujem o maximálnu profesionalitu, pretože žiadne úvahy o zahraničnej politike a zmenách tu neboli. Je to jediné kritérium, ktoré nás vedie pri určovaní osoby, ktorá by tento post mohla obsadiť," doplnil budúci predseda vlády na margo mena budúceho ministra zahraničných vecí. Fico uviedol, že budúci šéf diplomacie bude mimoriadne skúsený človek z tejto oblasti.
Smer-SD, SNS a ĽS-HZDS v nedeľu 2. júla o 18.00 h podpíšu Koaličnú dohodu. Partneri sa dohodli, že vo vláde bude 11 kresiel patriť sociálnym demokratom, tri národniarom a ĽS-HZDS dve kreslá. Predsedovia SNS a ĽS-HZDS Ján Slota a Vladimír Mečiar nebudú na základe dohody členmi vlády ani vedenia parlamentu a budú pôsobiť ako radoví poslanci.
V súvislosti s prerozdelením postov v NR SR a kritikou opozície Fico poznamenal, že zachovali pomery také, aké boli v roku 2002.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 04:34