StoryEditor

NRSR: Parlament dnes schválil novelu zákona o chemických látkach

07.02.2007, 19:00
Autor:
TASRTASR

Konanie podnikateľských subjektov, ktoré žiadajú o vydanie osvedčenia o správnej laboratórnej praxi, upravuje novela zákona o chemických látkach a chemických prípravkoch, ktorú dnes poslanci Národnej rady (NR) SR schválili.
Jej cieľom je uplatňovať na Slovensku štandardizované organizačné postupy a podmienky označované ako správna laboratórna prax. Uplatňovanie jej zásad je základom pre porovnateľnosť údajov v rámci krajín Európskej únie (EÚ) aj Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Ak sa môžu jednotlivé krajiny spoľahnúť na testované údaje vypracované v ostatných krajinách, dá sa vyhnúť duplicitnému testovaniu, čím sa ušetrí čas a zdroje. Uplatňovaním týchto zásad sa má zabrániť vytváraniu technických prekážok a naďalej zlepšovať ochranu zdravia ľudí a životného prostredia.
Vzájomné uznávanie výsledkov skúšok získaných s použitím štandardných a uznávaných metód, je základnou podmienkou pre zníženie počtu pokusov na zvieratách v tejto oblasti. Oproti predchádzajúcemu zákonu sa novelou zmenia správne poplatky a podmienky uvedenia biocídnych výrobkov na trh.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 19:37