StoryEditor

Na slovenskom trhu môže byť nebezpečná kozmetika

23.02.2007, 17:10
Autor:
SITASITA

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky na základe informácií, ktoré získal zo systému RAPEX (systém rýchlej výmeny informácií o výskyte nebezpečných nepotravinových výrobkov na území Európskej únie), upozorňuje na možný výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Slovenskej republike.
Ide o sprchovacie gély a telové mlieka od talianskeho výrobcu Athena's s.r.l. Via del Lavoro, 40065 PIANORO, Bologna, Taliansko, ktoré predáva spoločnosť Douglas d.o.o., Jurčičeva ulica 5, 2000 Maribor, Slovinsko. Spotrebiteľské obaly uvedených kozmetických výrobkov vyzerajú ako obaly mliečnych výrobkov, čím môže dôjsť k ich zámene a požitiu, hlavne deťmi. Pri požití a následnom zvracaní vzniká vážne nebezpečenstvo vdýchnutia kozmetického výrobku a riziko vzniku chemického zápalu pľúc.
Ďalej je to sprchovací gél SOFT & GENTLE od nemeckého výrobcu Schmees Kosmetik GmBH & Co.KG Am Bahnhof 74, D-27239 Twistringen, Nemecko, výrobná dávka: CH.Nr. 301, PROD 08.06. MHD (best before date) 02.09 a CH.Nr. 636, PROD 07.05. MHD (best before date) 01.08. V uvedených kozmetických výrobkoch sa zistila prítomnosť patogénneho mikroorganizmu Pseudomonas aeruginosa, ktorý môže spôsobiť infekčný zápal kože, očí a uší.
Vzhľadom na voľný pohyb tovaru v členských štátoch Európskej únie je možné, že sa uvedené kozmetické výrobky vyskytujú aj na slovenskom trhu. Spotrebiteľom, ktorí si ich kúpili, odporúčame, aby výrobky ďalej nepoužívali.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 19:50