StoryEditor

ANO nepodporí školský zákon z dielne ministra školstva Martina Fronca

19.08.2005, 11:01
Autor:
TASRTASR

Aliancia nového občana (ANO) nepodporí školský zákon, ktorý chce ministerstvo školstva (MŠ) predložiť do konca roka. Pripraví vlastný návrh školskej reformy.
"V poslednom predvolebnom roku nemá zmysel robiť reformy," povedala na dnešnom stretnutí s novinármi poslankyňa ANO Beáta Brestenská. Toto obdobie podľa nej treba využiť na dôslednú prípravu zákona, ktorú podľa nej Fronc zanedbal. Dodala, že reformu nemožno robiť formou vyhlášok.
ANO bude ešte v tomto volebnom období presadzovať zrušenie krajských školských úradov (KŠÚ). "KŠÚ odčerpávajú peniaze vybavením a ľuďmi, ktorí tam sú a zároveň začínajú zasahovať kompetenčne do činnosti škôl," povedala Brestenská. A to podľa nej nebolo zámerom. "Sme jednoznačne za to, aby peniaze išli priamo do školstva," dodala. ANO bolo od začiatku proti ich vytvoreniu aj preto, že slovo ´dočasne´ môže znamenať dva, tri, ale aj desať či dvadsať rokov. Kompetencie KŠÚ by mali prevziať vyššie územné celky (VÚC). Tie túto iniciatívu vítajú. "KŠÚ napríklad menujú predsedov maturitných komisií, hoci zriaďovateľmi škôl sú VÚC. Do týchto oblastí by nemali zasahovať," konštatoval Karol Lacko z prešovského VÚC.
Ministerstvo školstva považuje rušenie KŠÚ za predvolebnú agendu ANO. "Za reorganizáciu štátnej správy a vytvorenie KŠÚ hlasovala celá vláda, vrátane ANO. Týmto krokom sa navyše dosiahla najväčšia redukcia počtu štátnych zamestnancov," spomenula hovorkyňa MŠ Monika Murová. Taktiež si nevie predstaviť, že by niektorý rezort mohol fungovať bez svojej špecializovanej správy. Predseda KŠÚ v Bratislave Ľubomír Pajtinka sa bez podrobnejších informácií o návrhu ANO nechcel k situácii vyjadrovať.
Brestenská chce taktiež spoplatniť externé štúdium na vysokých školách (VŠ). Ide o myšlienku, ktorú predstavila ešte pred prázdninami po tom, ako ANO zablokovalo prijatie zákona o študentských pôžičkách. Ten mal čiastočne spoplatniť aj denné štúdium na vysokých školách. Študenti by však podľa Brestenskej nevedeli, za čo platia - nie je garantovaná kvalita štúdia. Spoplatnenie externého štúdia by bolo prvým stupňom spoplatnenia VŠ a prostredníctvom neho by školy získali asi 1,3 miliardy korún ročne. Tie sa teraz strácajú vo forme darov a sponzorských príspevkov pre sprostredkovateľské inštitúcie. Neobstojí podľa nej ani argument MŠ, ktoré nesúhlasí so spoplatnením externistov kvôli obavám o ich uprednostňovanie pri prijímaní. Brestenská tvrdí, že sa to nepotvrdilo ani v zahraničí, kde je štandardný asi 30 percentný podiel externých študentov. Po diskusii s rektormi a dekanmi VŠ chce návrh predložiť pravdepodobne v októbri. "Budeme hľadať podporu aj u koaličných partnerov," dodala.

mig tal

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 15:03