StoryEditor

Valentovič považuje zrušenie poplatkov u lekára za celkom logické

07.09.2006, 15:05
Autor:
TASRTASR

Za logický krok považuje šéf rezortu zdravotníctva Ivan Valentovič zrušenie 20 a 50-korunových poplatkov za ošetrenie u lekára a pobyt v nemocnici od 1. septembra.
Odôvodnil to nezmyselným znením textu v zákone, kde sa hovorí o úhradách za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti (ZS), konštatuje sa v stanovisku MZ SR, ktoré dnes poskytlo TASR. Podľa textu zákona, občan platí 20 korún pri vyšetrení v ambulancii "za spracovanie údajov zistených pri poskytovaní ambulantnej starostlivosti v elektronickej forme pri každej návšteve". Tieto údaje sa však spracúvajú nie pre pacienta, ale pre zdravotné poisťovne.
Podľa Valentoviča "ak diagnózu možno liečiť iba v lôžkovom zdravotníckom zariadení a plne sa hradí zo zdravotného poistenia, prečo by si mal pacient doplácať za posteľ a stravu".
Kým zrušenie poplatkov u lekára považuje 61,8 percenta občanov za správne, prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov Andrej Janco vyzval svojich členov, aby tieto poplatky za služby súvisiace s poskytovaním ZS ďalej vyberali.
Rezort v svojom stanovisku pripomenul, že v marci roku 2004 ten istý Janco hovoril niečo iné: "Dnes vieme, že tieto poplatky nie sú v zhode s ústavou, a my ich pokladáme za uzákonenú protiústavnosť... Úbohý pokus o prenos časti výdavkov zdravotníctva na obyvateľstvo."
Čo urobila dvadsať- a päťdesiatkorunáčka v praxi? Narušila veľmi krehký vzťah medzi pacientom a lekárom, založený na dôvere," uvádza sa stanovisku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 01:30