StoryEditor

V novej budove SND uskutočnili prvú akustickú skúšku opery a baletu

05.12.2006, 13:18
Autor:
TASRTASR

V novej budove Slovenského národného divadla (SND) sa uskutočnila prvá akustická skúška Opery a Baletu SND. V sále opery v pondelok po prvý raz zazneli tóny Labutieho jazera a Carmen. Sólisti opery Jana Bernáthová, Jitka Sapara-Fischerová, Denisa Hamarová, Gurgen Ovsepian, Martin Malachovský, Pavol Remenár a Igor Pasek spievali na javisku novej Opery SND prvýkrát, rovnako ako zbor a orchester. Nový priestor si s chuťou vyskúšali aj baletní tanečníci.
V súvislosti s procesom prechodu do nových priestorov bola prvá akustická skúška dôležitou časťou prípravy na otvorenie nového divadla, ktoré je záväzne naplánované na 14. apríla 2007. "Bola som spokojná, že sa počas akustickej skúšky neobjavili vážnejšie technické problémy. Táto udalosť nás opäť o krok priblížila k otvoreniu nového divadla," povedala o skúške generálna riaditeľka divadla Silvia Hroncová.
Spokojnosť vyjadrili aj riaditelia Opery a Baletu SND Peter Mikuláš a Mário Radačovský. "Som nesmierne spokojný s pondelňajšou akustickou skúškou, rovnako ako prevažná časť súboru. Všetky problémy technického rázu, ktoré sme videli, sú podľa môjho názoru odstrániteľné. Som optimista," uviedol Peter Mikuláš.
Akustiku v nových priestoroch si vyskúšal aj orchester Opery SND. "Vyskúšali sme presne tri akustické možnosti rozsadenia orchestra, v rôznych výškach. Som veľmi rád, že je tam pre orchester oveľa viac možností. A najmä orchestrálna jama je o dosť väčšia, čo je veľmi dobré," konštatoval šéfdirigent Opery SND Rastislav Štúr.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 04:58