StoryEditor

Právo, biznis a médiá. Poslanci riešia budúcnosť

13.02.2006, 23:00

V súdnych sieňach, za katedrou či v médiách. Všade tam budeme môcť po júnových parlamentných voľbách stretnúť niektorých zo súčasných nezávislých poslancov. Viacerí z nich už o ďalšej politickej kariére nerozmýšľajú a chystajú návrat k svojim pôvodným povolaniam. "Bol som advokát a budem advokát," hovorí Ladislav Polka. Ten považuje dokonca štvorročnú politickú prestávku za "zdravotnú nutnosť". Rovnakým smerom sa vyberie aj Alexej Ivanko.
Podľa šéfa advokátskej komory Štefana Detvai nehrozí, že by poslanci -- právnici počas rokov pôsobenia v politike stratili kontakt so svojou pôvodnou profesiou. "Ako poslanci boli v každodennom kontakte s tvorbou práva."

Šimko to nevzdáva
Viacerí z nezávislých poslancov stoja na čele malých politických strán. Ivan Šimko vedie Misiu 21-- Nová kresťanská demokracia, Gustáv Krajči Ľudovú únie a Ivan Hopta komunistický Úsvit.
Hoci šance týchto subjektov na vstup do parlamentu sú minimálne, ich reprezentanti nestrácajú nádej. "Bič plieska na konci a výskumy preferencií sa často odlišujú od reálneho volebného výsledku," prízvukuje Šimko. Tento bývalý podpredseda KDH, SDKÚ a Slobodného fóra sa však ako vyštudovaný právnik a ekonóm o svoju budúcnosť neobáva v žiadnom prípade.

Život bez ANO
O živote bez politiky už rozmýšľajú aj členovia poslaneckého klubu ANO okolo Ľubomíra Lintnera. Ani jeden z nich totiž už nespája svoju budúcnosť s novovzniknutou stranou Nádej, ktorú založili ich bývalí stranícki kolegovia z aliancie -- ministri hospodárstva a kultúry Jirko Malchárek a František Tóth. " Uvažujem o návrate do médií," avizuje Lintner. Ak by najbližšia voľba riaditeľa Slovenského rozhlasu nebola úspešná, chce sa v ďalšom kole uchádzať o túto funkciu.
Peter Bíroš zase mieri do SDKÚ, aj keď straníckych primárok na miesta kandidátov do NR SR sa nezúčastní. "Skôr si viem svoje pôsobenie predstaviť v exekutíve." Ďalšie kroky zvažuje aj bývalý predstaviteľ ĽS-HZDS a ANO Jozef Elsner. "Ak by som v politike nebol, budem pokračovať v podnikaní a angažovať sa v regióne."

Dvere k lobistom
Ak by sa bývalí poslanci rozhodli uchádzať o špičkové manažérske miesta, mohli by naraziť na komplikácie. "Dá sa to, ale muselo by ísť o ľudí, ktorí už majú skúsenosti z predchádzajúceho pôsobenia v biznise," tvrdí majiteľ personálnej agentúry Ľubomír Ochotnický. Keďže disponujú množstvom kontaktov, mohli by sa podľa neho celkom dobre uplatniť v lobistických pozíciách. Vysoké posty v špičkových firmách získali po obchode z funkcií napríklad český exminister obrany Jaroslav Tvrdík či bývalý nemecký spolkový kancelár Gerhard Schröder. "Ide skôr o výnimky, spomedzi slovenských politikov by v konkurencii na takéto miesta obstáli možno Ivan Mikloš a Daniel Lipšic," uzatvára Ochotnický.

Ján Čarnogurský -- bývalý predseda KDH sa po odchode z postu ministra spravodlivosti vrátil do advokácie, založil prvú súkromnú vysokú školu práva
Gabriel Palacka -- exminister dopravy, pôšt a telekomunikácií a bývalý pokladník SDKÚ, získal koncom roku 2003 miesto poradcu riaditeľa Európskej banky pre obnovu a rozvoj pre oblasť pre SR, ČR, Maďarska a Chorvátska
Brigita Schmögnerová -- bývalá ministerka financií za SDĽ sa stala výkonnou riaditeľkou Európskej hospodárskej komisie OSN v Ženeve, neskôr viceprezidentkou Európskej banky pre obnovu a rozvoj
Mária Machová -- exministerka privatizácie za SOP dnes šéfuje Daňovému riaditeľstvu SR
Jozef Migaš -- bývalý predseda SDĽ a NR SR podľa medializovaných informácií pomáha odevno-textilnej firme svojho brata
Peter Weiss -- expredseda SDĽ a bývalý šéf Zahraničného výboru NR SR pôsobí na Ekonomickej univerzite v Bratislave, kde prednáša na Katedre diplomacie a medzinárodných vzťahov

Kam zamierili zahraniční expolitici
Gerhard Schröder --
Bývalý nemecký kancelár prijal pracovnú ponuku od ruského ropného gigantu Gazprom. Jeho ročná odmena sa údajne pohybuje od 200-tisíc do milióna eur. Vlani sa objavila aj informácia, že sa stane poradcom švajčiarskeho mediálneho impéria Ringier.
Stanislav Gross -- po vynútenom odchode z postu predsedu českej vlády a ČSSD pracuje ako koncipient v advokátskej kancelárii
John Major -- Bývalý britský premiér sa po odchode z politiky v roku 1997 začal angažovať v súkromnom sektore -- u výrobcu karosérií Mayflower, v americkej investičnej firme Carlyle Group, v investičnej banke Credit Suisse First Boston.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 12:36