StoryEditor

V priestore Lešť sa začalo cvičenie slovenských a amerických vojakov

19.07.2005, 12:16
Autor:
TASRTASR

Výmena informácií a skúseností týkajúcich sa mierových operácií je cieľom prvého spoločného cvičenia amerických príslušníkov Národnej gardy a vojakov Pozemných síl SR, ktoré sa dnes začalo vo Vojenskom výcvikovom priestore Lešť v okrese Zvolen.
Cvičenie potrvá do 29. júla a z americkej strany sa na ňom zúčastňuje 25 príslušníkov Národnej gardy štátu Indiana, zo Slovenska je to viac ako sto profesionálnych vojakov trebišovského mechanizovaného práporu Pozemných síl SR vrátane tých, ktorí slúžili v Kosove
Veliteľ Pozemných síl SR generál Milan Maxim na brífingu s novinármi povedal: "Americkí vojaci budú používať všetku slovenskú techniku, nebudú jazdiť na našich strojoch. V rámci získania skúseností pod dohľadom našich inštruktorov sa im umožní sadnúť, vystreliť, ale aj zajazdiť. Budú zadelení v našich družstvách. My tu máme dve čaty a vojaci americkí budú v každom družstve zaradení po jeden po dvaja. Aj keď niektorí naši vojaci sú schopní hovoriť po anglicky, budú tam ešte aj tlmočníci. Veliť budú slovenskí vojaci." Veliteľ prápor Národnej gardy v Indiane Timothy Riggs poznamenal, že je pre nich cťou zúčastniť sa na cvičení, ktoré bude oslavou desaťročnej spolupráce štátu Indiana a Slovenskej republiky.
Americkí vojaci sa dozvedia, ako slovenskí vojaci vedú operácie na udržanie mieru a stability v Kosove a podelia sa s nimi o skúsenosti z Afganistanu a Iraku. Slovenskí a americkí vojaci budú precvičovať komunikáciu a kooperáciu v podmienkach multinárodného prostredia. Táto aktivita podporuje požiadavky pre bezpečnosť Slovenska a USA a operácií NATO. Výcvik bude zameraný najmä na kontrolu a potláčanie demonštrácií, ochranu dôležitých miest a objektov, zadržiavanie osôb, prehľadávanie osôb a techniky, monitorovanie hraníc ako aj ďalšie činnosti vykonávané počas mierových operácií.
Indiana začiatkom 20. storočia zažila veľký príliv slovenských imigrantov. Krátko po osamostatnení Slovenska požiadali vedúci predstavitelia Indiany o partnerstvo so SR v rámci programu Ministerstva zahraničných vecí USA určeného na posilnenie zväzkov slobodných krajín. Národná garda štátu Indiana je súčasťou záložných vojenských síl USA a podobne ako SR zohráva významnú úlohu v medzinárodných mierových operáciách a vojne proti terorizmu. Vojaci zo Slovenska a Indiany dnes slúžia spolu v Kosove, Afganistane a Iraku.
UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam a fotomateriál.
fk tal

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 07:04