StoryEditor

Prenájom a predaj štátnych nehnuteľností sa má centralizovať

10.01.2007, 14:35
Autor:
SITASITA

Nakladanie s nehnuteľným majetkom štátu by mala spravovať nová centrálna organizácia. Tá by mala poskytovať právne služby pri predaji a nájme nehnuteľného majetku, viesť centrálnu evidenciu nehnuteľného majetku štátu a prenajímať nehnuteľný majetok pre štátne organizácie. Medzi jej úlohami bude aj tzv. dočasná správa majetku štátu, ktorá je v súčasnosti v kompetencii krajských úradov. Zámer vytvoriť novú inštitúciu, ktorý na rokovanie predložili rezorty financií a vnútra, schválil dnes vládny kabinet. "Vláda týmto rozhodnutím napĺňa svoje programové vyhlásenie v oblasti efektívnosti verejných financií a racionalizácie štátnej správy. Ministerstvo financií vníma tento krok veľmi pozitívne," povedal pre agentúru SITA štátny tajomník ministerstva financií František Palko.
Nehnuteľný a hnuteľný majetok štátu by mali podľa navrhovaného modelu naďalej spravovať doterajší správcovia, pričom ich oprávnenia a povinnosti by upravil zákon. "V rámci vymedzených kompetencií by táto organizácia konala v mene jednotlivých správcov na základe uzatvorenej mandátnej zmluvy," uvádza sa v materiáli, o ktorom rokovala vláda. Nová organizácia by pritom okrem majetku pre svoju potrebu nenakladala s iným majetkom štátu. Návrh konkrétneho riešenia zriadenia špecializovanej organizácie by mal minister financií Ján Počiatek predložiť na rokovanie kabinetu do konca júna tohto roka.
Celkove vlastné administratívne priestory rozpočtových organizácií v Bratislave tvoria 716 990 metrov štvorcových, z ktorých dávajú do prenájmu 53 023 metrov štvorcových, čo predstavuje 7,4 % z vlastných administratívnych priestorov. Takmer 19 % rozpočtových organizácií si však v Bratislave všetky využívané administratívne priestory prenajíma od iných subjektov. "Priemerná cena pri administratívnych priestoroch prenajatých od podnikateľských subjektov predstavuje 1 089 Sk za meter štvorcový na rok, pričom plocha týchto priestorov predstavuje spolu 42,7 tis. metrov štvorcových," informoval rezort financií.
Za najvyššiu cenu 7 545 Sk za meter štvorcový za rok si administratívne priestory od podnikateľského subjektu prenajíma Protimonopolný úrad SR. V tomto prípade sú však podľa ministerstva financií súčasťou nájomného aj platby za energie, upratovacie služby, bezpečnostné služby a služby súvisiace s udržiavaním predmetu podnájmu. Za vysoké ceny si administratívne priestory od podnikateľského subjektu prenajíma Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR, ktoré má prenajaté administratívne priestory o veľkosti 6 518 metrov štvorcových od podnikateľského subjektu za 5 812 Sk za meter štvorcový za rok v mestskej časti Bratislava - Ružinov. "Ročný nájom ministerstva vrátane platby za energie, upratovacie služby, bezpečnostné služby a iné predstavuje 41,4 mil. Sk," dodáva sa v správe.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 16:45