StoryEditor

Ľudia nemajú jasného vinníka krízy

02.03.2006, 23:00

Je známe, aké bolo rozloženie verejnej mienky niekoľko dní po rozpade koalície. Komu občania pripísali zodpovednosť za vládnu krízu a predčasné voľby?
-- Napriek menším pohybom v preferenciách nedošlo k nejakému ustálenému názoru, kto je zodpovedný za vládnu krízu a či niekto z toho profituje alebo nie. Verejná mienka je predsa len o čosi zotrvačnejšia. Verejnosť si stále len formuje názor na to, ako zhodnotí vládnu krízu a predčasné voľby.
Zemetrasenie v straníckych preferenciách teda ešte len príde?
-- Zdá sa mi veľmi nepravdepodobné, že to môže ostať bez nejakého vplyvu. Verejná mienka sa k tomu istým spôsobom postaví. Predovšetkým však začne už uvažovať s vyššou mierou zodpovednosti.
Dôvod?
-- Prieskumy pred voľbami už totiž nebudú, takpovediac, virtuálne. My sa teraz ľudí pýtame, ako by hlasovali, keby boli voľby dnes. Postupne sa však táto otázka zmení na: ako budete hlasovať vo voľbách? A to už je predsa len pre respondenta iná pozícia, ten začne s väčšou dávkou zodpovednosti zvažovať svoje rozhodnutie. Až tam sa reálne ukáže, aké mali posledné udalosti okolo vládnej koalície dosah na rozhodovanie voličov. Zatiaľ to volič zrejme ešte stále nevníma ako akútne alebo aktuálne.
Napriek tomu -- SDKÚ a KDH, teda hlavným stranám koaličného sporu, klesli preferencie takmer o percento. Súvisí to s krízou?
-- Je to príliš malá odchýlka, aby sa dalo jednoznačne interpretovať, že je to pokles.
Opozičnému Smeru-SD, naopak, popularita stúpla -- a to rovno o 4 percentá. Dá sa povedať, že Fico na kríze "zarobil"?
-- Ani v tomto prípade to nemožno potvrdiť. V rozpätí 30 až 35 percent sa u nás pohybuje Smer už zhruba pol roka. Ukazuje sa skôr, ako keby tých 35 percent bol už ich horný limit.
Vyššie preferencie Smeru-SD už rásť nemôžu?
-- Nečakám, že by tam bol možný ešte nejaký nárast. Smer totiž do značnej miery stráca hlavnú tému -- a to je kritika vládnutia. Tým, že vláda sa de facto vzdala všetkých kontroverzných kompetencií a už ich nevyužíva, otupila ostrie kritiky či už zo strany Smeru, ale aj Slobodného fóra. Tieto strany budú musieť ponúkať vlastné témy a skôr pozitívne riešenia.
Výrazne oproti januáru poskočili percentá HZD -- z 0,8 na 2,4. Pomohlo im, že prezident Ivan Gašparovič prijal práve v čase prieskumu funkciu čestného predsedu HZD?
-- Nedá sa to vylúčiť. To kolísanie okolo dvoch percent je však pri HZD pomerne dlhodobé a pravidelné. Ani na zviditeľnení sa cez prezidenta sa, zrejme, nedá založiť nejaký jednoznačný rastový trend.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 13:32