StoryEditor

Nesúhlas s postupom českej polície na Czechteku vyjadria dnes aj Slováci

01.08.2005, 18:51
Autor:
TASRTASR

Svoje rozhorčenie a nesúhlas s policajným zásahom proti mladým ľuďom na dvanástom ročníku českej technoparty Chzechtek 2005 prídu o 17.00 pred českú ambasádu v Bratislave vyjadriť aj Slováci.
Akciu formálne neorganizuje žiadna organizácia, ani konkrétna skupina ľudí, výzva na podporu protestných akcií proti českému policajnému zásahu sa objavila na internete. Protest má byť "spontánnou akciou ľudí, ktorí nesúhlasia s brutalitou českej polície".
Proti akcii českých policajtov na tohoročnej technoparty Czechtek, pri ktorej zranili približne 100 ľudí a jeden človek zahynul pod kolesami kamiónu, v nedeľu 30. júla demonštrovalo v Prahe niekoľko tisíc ľudí. Demonštranti požadovali vyšetriť zásah, vrátiť zhabaný majetok a uhradiť zničený. Chcú vyšetriť smrť mladého fanúšika techna a tiež prípad, keď mala policajná dodávka naraziť do účastníkov technoparty. Ďalšia demonštrácie bola zvolaná na dnes. Policajný postup v Česku kritizovali viacerí politici vrátane českého vládneho splnomocnenca pre ľudské práva Svatopluka Karáska. Prezident Václav Klaus označil policajný zásah za sporný a ťažko obhájiteľný.
Podľa ministra vnútra ČR Františka Bublana bol zásah proti účastníkom technoparty nevyhnutný a primeraný a nebolo možné vyčkávať, ako sa situácia na mieste konania hromadnej akcie vyvinie. Zásah proti účastníkom technoparty v Mlýnci na Tachovsku nebol podľa polície motivovaný povelom nadriadených orgánov či politicky. Podľa riaditeľa tachovskej polície Jaromíra Knížaťa pri ňom len hájili záujmy majiteľov okolitých pozemkov, ktorí podali trestné oznámenie. Údajne tak zabránili škodám a trestnej činnosti priaznivcov tanečnej hudby.

fo tal

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 02:24