StoryEditor

Odpočúvacia megakauza stále nie je uzavretá

08.08.2006, 00:00

"Je pravda, že témou poslednej Koaličnej rady bolo aj sledovanie a odpočúvanie Pavla Ruska?" V januári 2003 touto otázkou premiérovi Mikulášovi Dzurindovi v diskusnej relácii TV Markíza odštartoval šéf HZDS Vladimír Mečiar zrejme najväčšiu odpočúvaciu kauzu slovenského verejného života. Na Mečiarovu otázku síce vtedajší premiér odpovedal záporne, no faktom zostáva, že ešte v decembri 2002 polícia vo svojom systéme objavila nevyžiadaný rozhovor predsedu ANO Pavla Ruska s redaktorom denníka Sme.
Kazetu s nahrávkou medzitým doručil do redakcie SME policajt Štefan Svoboda z oddelenia vrážd krajského policajného riaditeľstva v Bratislave. Nahrávku dostal aj Rusko. Ten vzápätí obvinil z nelegálneho odpočúvania ministerstvo vnútra, ktoré riadil Vladimír Palko (KDH) -- vypukla prvá koaličná kríza po voľbách v roku 2002. Kauze predchádzal spor ANO a KDH, keďže šéfovi aliancie sa nepodarilo presadiť svojho človeka do vedenia finančnej polície. Na druhej strane, ANO, ktorá ovládala rezort hospodárstva, zablokovala snahu kresťanských demokratov o nomináciu svojho človeka do predstavenstva Slovenských elektrární.
Palko musel pritom čeliť aj ďalšiemu ataku, podľa neho bývalý novinár Peter Tóth poslal v januári 2003 anonymné trestné oznámenie, že minister vnútra manipuloval s databázou odpočúvaní. Práve Tóth sa stal neskôr šéfom kontrarozviedky SIS, avšak tento post musel opustiť po vážnych výhradách KDH.
Vyšetrovanie kauzy prevzala vojenská prokuratúra, ktorá zistila, že nezákonné odpočúvanie vzniklo v SIS. V januári 2003 minister Palko odvolal dvoch policajných funkcionárov z odboru odpočúvania -- inšpekcii vraj zatajili, že vedeli o existencii Ruskovej nahrávky v policajnom systéme. Rezort vnútra vyhlásil, že nahrávku dostal zo systému, ktorý spravuje SIS. Vtedajší šéf tajnej služby Vladimír Mitro poprel, že dal príkaz na Ruskovo sledovanie -- v marci však požiadal o uvoľnenie z funkcie.
Po prerušení vyšetrovania a následnom obnovení boli v novembri 2003 z nezákonného odpočúvania obvinení traja príslušníci SIS. Všetci obvinení (Ľuboš K., Ľubomír L. a Milan B.) boli ako riadiaci pracovníci SIS v Bratislave priamo zodpovední za technickú prevádzku odpočúvacieho systému určeného na odpočúvanie telefonických rozhovorov. Podľa záverov vyšetrovania údajne vedeli, že tento systém okrem legálnych odpočúvaní telefonátov umožňuje odpočúvať a zaznamenávať aj iné telefonické rozhovory.
Tento rok sa kauzou odpočúvanie dvakrát zaoberal súd. Najskôr sudca príslušníkov SIS oslobodil, no krajský súd rozsudok zrušil a vrátil prípad okresnému súdu. Ten ich opäť oslobodil. Podľa samosudcu bratislavského okresného súdu po vypočutí ďalších svedkov nebolo totiž preukázané, že sa skutok, kladený obžalovaným za vinu, vôbec niekedy v minulosti stal. Sudca doplnil, že v kauze chýbali akékoľvek usvedčujúce dôkazy. Prokurátor sa však voči verdiktu odvolal, kauzou sa tak bude zase zaoberať Krajský súd v Bratislave.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 08:06