StoryEditor

Stav vodného hospodárstva v SR má stagnujúcu, až upadajúcu tendenciu

15.02.2006, 14:45
Autor:
TASRTASR

Stav vodného hospodárstva na Slovensku má stagnujúcu a v niektorých činnostiach až upadajúcu tendenciu. Konštatuje to Ministerstvo životného prostredia v návrhu Koncepcie vodohospodárskej politiky SR do roku 2015, ktorú dnes zobrala na vedomie vláda.
Pokračovanie takéhoto stavu môže v dohľadom čase vážne ohroziť fungovanie vodohospodárstva so všetkým možnými dôsledkami na zdravie a bezpečnosť obyvateľstva, rozvoj jednotlivých regiónov, ako aj funkčnosť podnikateľskej sféry, tvrdí rezort.
Problémy sa vyskytli najmä po transformácii štátnych podnikov vodární a kanalizácií na akciové spoločnosti v roku 2003. Prechod na trhovú ekonomiku priniesol nedostatok finančných zdrojov, nárast cien vstupov, platobnú nedisciplinovanosť, ako aj nesystémové prístupy v regulačných a deregulačných opatreniach štátu, konštatuje MŽP.
Dôsledkom týchto faktorov sa vodohospodárstvo nepodarilo finančne zabezpečiť, čo má za následok zníženie starostlivosti o už vybudovaný majetok a o vodné toky. MŽP preto v koncepcii vyzýva vládu na hľadanie národných zdrojov na rozvíjanie vodného hospodárstva. Nezabezpečenie týchto prostriedkov, najmä zo štátneho rozpočtu, môže viesť k sankcionovaniu Slovenska zo strany EÚ.
Spolu s koncepciou vodohospodárskej politiky úzko súvisí aj Plán rozvoja verejných vodovodov a verejných kanalizácií pre územie SR.
V súčasnosti je pitnou vodou z verejných vodovodov zásobovaných iba 84,9 percent obyvateľov SR. Zásobovanie obyvateľstva kvalitnou pitnou vodou, odvádzanie a čistenie odpadových vôd sú základným predpokladom pre kvalitu ľudského života a ochranu životného prostredia.
MŽP si kladie za cieľ zvyšovať podiel obyvateľov zásobovaných pitnou vodou z verejných vodovodov urýchleným dokončením rozostavaných stavieb, výstavbou nových vodovodov a realizáciou opatrení na odstránenie nedostatkov problémových vodovodov. Na realizáciu plánu treba zabezpečiť približne 132 miliárd korún. Náklady budú pokryté z fondov EÚ, zo štátneho rozpočtu a časť by mali zabezpečiť vodárenské spoločnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 00:02