StoryEditor

Konflikt v koalícii: nikto nechce ustúpiť

05.02.2006, 23:00
Spor medzi KDH a SDKÚ o výhrade svedomia zapadá do scenára predvolebného boja. Tvrdia o najnovšom konflikte v koalícii politickí analytici. Predpokladajú, že z neho môžu politicky profitovať obidve strany.

Spor medzi KDH a SDKÚ o výhrade svedomia zapadá do scenára predvolebného boja. Tvrdia o najnovšom konflikte v koalícii politickí analytici. Predpokladajú, že z neho môžu politicky profitovať obidve strany. "SDKÚ sa snaží prebrať bývalých voličov liberálnej ANO, kresťanskí demokrati chcú zabodovať medzi konzervatívnymi voličmi svojou zásadovosťou a principiálnosťou," tvrdí politológ Pavol Marchevský. Aj podľa analytika Petra Horvátha sa bojuje o voliča. "KDH nechce stratiť tvár pred svojimi sympatizantmi."

Politikárčenie odmietajú
KDH však obvinenia z predvolebného "politikárčenia" odmieta. "Je to pre nás príliš vážna téma, aby nám išlo len o získavanie nových voličov," argumentuje šéf hnutia Pavol Hrušovský. Hru predvolebnou kartou vylučuje aj SDKÚ. Tá, naopak, tvrdí, že k zmluve má vecné výhrady. Marchevský aj napriek tomu predpokladá, že odmietavému postoju ministra zahraničných vecí Eduarda Kukana (oznámil, že Vatikánsku zmluvu v súčasnej podobe nepredloží - pozn. red.) predchádzalo rozhodnutie straníckych orgánov únie. Z prostredia SDKÚ navyše prenikli informácie, že tlaku kresťanských demokratov ustúpiť nemienia. "Mala by to byť téma pre ďalšie volebné obdobie," povedal HN nemenovaný zdroj z vnútra SDKÚ. Odpoveď dá strana dnes po rokovaní svojho prezídia. Čo na to koaliční partneri? SMK je na strane KDH. "Chceme plniť vládny program," argumentuje predseda strany Béla Bugár. Postoj ministrov Jirka Malchárka a Františka Tótha (obaja ex-ANO) bude známy po dnešnom rokovaní s vicepremiérom za KDH Danielom Lipšicom.

Ak odchod, tak opozícia
Prípadný odchod KDH z vládnej koalície by ešte automaticky nemusel znamenať pád vlády. Tá by aj napriek problému mohla dovládnuť do konca. Premiér Mikuláš Dzurinda by si však musel zabezpečiť dostatočnú parlamentnú podporu. "Prvýkrát by sa mohlo otvorene preukázať, do akej miery funguje nepísaná spolupráca medzi SDKÚ a ĽS-HZDS," avizuje Marchevský. Podporu vládnemu kabinetu po prípadnom odchode KDH naďalej garantujú niektorí nezávislí poslanci - včera ju dokonca nevylúčil ani šéf ĽS-HZDS Vladimír Mečiar. Podmienkou sú podľa neho rokovania, ktoré by mohli vyústiť do dohody. Takýto krok by však mohol podľa politológa poškodiť vnímanie SDKÚ v očiach verejnosti. Nereálny nie je ani scenár dohody zvyšku koalície s KDH o podpore niektorých legislatívnych zámerov v parlamente. Podľa Marchevského sa totiž nedá vylúčiť, že by podporili niektoré zákony, ktoré pripravili ešte ich ministri. Podpredseda KDH Július Brocka však takúto možnosť odmieta. "Ak vládu opustíme, pôjdeme do opozície."

Nerozluční partneri?
Konflikt medzi KDH a SDKÚ nemusí znamenať definitívny koniec ich spolupráce. Vylúčená nie je ani možnosť, že sa opäť stretnú vo vláde aj po budúcich voľbách. Partnerstvo by podľa Marchevského nemal neohroziť ani možný odchod kresťanských demokratov zo súčasnej koalície. Dôvod? Obe strany majú k sebe programovo blízko, sú prirodzenými politickými spojencami. "Po voľbách už bude situácia úplne iná, všetky strany budú opäť vychádzať z bodu nula," uzatvára politológ.

Výhrada svedomia v zahraničí:
- spomedzi krajín EÚ nemajú zmluvu s Vatikánom uzavretú napríklad ČR, Cyprus, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko
- viaceré z krajín, ktoré zmluvu so Svätou stolicou uzavreli, majú výhradu svedomia upravenú len vo vzťahu k výkonu vojenskej služby
- v ostatných štátoch výhradu svedomia najčastejšie uplatňujú v prípadoch interrupcií a eutanázie
- niektoré krajiny, ktoré zmluvu neuzavreli (napr. Francúzsko), upravujú výhradu svedomia v ústave či iných zákonoch
- v Belgicku musí napríklad lekár pacienta o uplatnení výhrady svedomia informovať už pri prvej návšteve, vo Francúzsku má zase povinnosť pri odmietnutí interrupcie informovať o alternatívnom mieste, kde takýto zákrok bude vykonaný
Zdroj: médiá

Kde by sa mala výhrada svedomia uplatňovať:
- ozbrojené sily: možnosť odmietnutia služby v armáde
- zdravotníctvo: možnosť odmietnutia vykonania interrupcií, umelých alebo asistovaných oplodnení, eutanázie či klonovania
- oblasť výchovy a vzdelávania: odmietnutie vyučovania sexuálnej výchovy
- pracovnoprávne vzťahy: odmietanie práce v nedeľu
Zdroj: hn

KDH a odchody z vlády
- máj 2005: KDH týmto krokom hrozilo v prípade, ak by ANO hlasovala za odvolanie ministra školstva Martina Fronca, ten nakoniec v kresle zostal.
- august 2005: Ultimátum predsedovi vlády, aby odvolal ministra hospodárstva Pavla Ruska za kauzu zmenky. Rusko bol nakoniec odvolaný.
- jeseň 2005: KDH a SMK hrozili predčasnými voľbami v čase, keď opozícia blokovala parlament a vláda nemala zabezpečenú parlamentnú väčšinu.
- KDH a SMK naďalej zotrvávajú na stanovisku, že ak by sa potvrdili podozrenia z kupovania poslancov, odídu z vlády.
Zdroj: hn

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. jún 2024 00:15