StoryEditor

Ekonómovia podporujú daňovú suverenitu v priamych daniach

08.05.2007, 14:55
Autor:
TASRTASR
Skupina renomovaných slovenských ekonómov svojím vyhlásením a podpismi podporila Deklaráciu o daňovej suverenite v priamych daniach.

Autorom deklarácie, ktorá je zaradená do programu rokovania 10. schôdze Národnej rady (NR) SR, je poslanec za KDH Vladimír Palko.
Podľa Palka daňová suverenita a nízke dane znamenajú pre slovenskú ekonomiku vyššiu atraktivitu pre investorov, lepšie podmienky na podnikanie, vyššiu zamestnanosť a rast životnej úrovne občanov. Naopak, daňová harmonizácia v Európskej únii (EÚ) je proti záujmom SR. Slovensko nepotrebuje daňovú harmonizáciu, ale daňovú suverenitu. Zachovanie daňovej suverenity je v súlade so súčasným platným právom EÚ. Daňovú harmonizáciu presadzuje Európska komisia (EK) a niektoré štáty EÚ, ktoré odmietajú zreformovať vlastný daňový systém. Prijatím deklarácie NR SR vyhlasuje výlučnú právomoc SR rozhodovať o otázkach daní z príjmov fyzických a právnických osôb a súčasne zaväzuje vládu a jej členov, aby o všetkých právne záväzných aktoch a iných aktoch Európskych spoločenstiev a EÚ, ktorých predmetom úpravy je harmonizovať takéto dane, hlasovali zamietavo.
Podľa skupiny slovenských ekonómov by zástupcovia Slovenska mali k tejto závažnej téme zaujať jednoznačné stanovisko, a to aj preto, že harmonizácia daní z príjmov ide proti ekonomickým princípom a pre podnikajúcich aj nepodnikajúcich občanov na Slovensku by bola ekonomicky nevýhodná a škodlivá.
"Rôzne daňové systémy v jednotlivých štátoch sú nutnou podmienkou konkurencie, ktorá je zdrojom bohatstva a blahobytu ľudí. Odlišné daňové systémy a daňová konkurencia zároveň vedú k presúvaniu kapitálu a pracovných príležitostí z oblastí s vyššími do oblastí s nižšími daňovými zaťaženiami. Daňová konkurencia tak obmedzuje moc politikov a záujmových skupín a podporuje súťaž medzi vládami o vytváranie priaznivejších ekonomických podmienok v ich krajinách. Výsledkom v praxi sú daňové reformy a znižovanie daní vo viacerých krajinách," uvádza sa vo vyhlásení ekonómov. Podľa nich daňová konkurencia prispela aj k tomu, že daňové podmienky na podnikanie a investovanie sú na Slovensku priaznivejšie ako v minulosti a pre zahraničný kapitál často výhodnejšie ako tie, z ktorého kapitál pochádza. Slovensko je ekonomicky atraktívne a jednou z komparatívnych výhod, z ktorej profitujú firmy a občania na Slovensku, je aj daňová legislatíva, vrátane výšky sadzby a výpočtu základu dane z príjmov právnických osôb. Práve daňová konkurencia totiž umožňuje krajinám ako SR urýchliť dobiehanie starých členov únie. Plní tak jeden zo základných cieľov samotnej EÚ, znižuje a vyrovnáva regionálne rozdiely, a pritom často efektívnejšie a spravodlivejšie než mnohé iné nástroje. "Ochrana tejto komparatívnej výhody by preto podľa nás mala patriť medzi základné priority zahraničnej ekonomickej politiky Slovenska."
"Sme preto presvedčení, že ďalšiemu zvyšovaniu životnej úrovne obyvateľov Slovenska prospeje daňová konkurencia, a naopak uškodí akákoľvek ďalšia harmonizácia, teda aj harmonizácia daní z príjmov. Slovensko by preto malo odmietnuť akýkoľvek návrh na ďalšie harmonizovanie daní, vrátane návrhu harmonizácie daňových základov daní z príjmov právnických osôb. Rozhodli sme sa preto vyjadriť podporu návrhu Deklarácie o suverenite v priamych daniach, o ktorom bude hlasovať NR SR na nadchádzajúcej schôdzi," uvádza sa v závere vyhlásenia, ktoré podpísali napríklad ekonóm Martin Barto, viceguvernér NBS, Radoslav Baťo, šéfredaktor týždenníka Trend, Radovan Ďurana a Richard Ďurana z INESS, Peter Gonda z KI M. R. Štefánika, Martin Chren, riaditeľ Nadácie F. A. Hayeka a ďalší.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 23:51