StoryEditor

Vláda dnes rozhodne o firme, ktorá sprostredkuje opravu vládnych špeciálov

21.06.2005, 10:52
Autor:
TASRTASR

Opravu dvoch vládnych leteckých špeciálov, na ktorú sa z deblokácií ruského dlhu plánuje uvoľniť 11,9 milióna amerických dolárov, by mala zabezpečiť spoločnosť Willing, a. s. zo Zvolena. Návrhom na uzatvorenie mandátnej zmluvy medzi ministerstvom vnútra a touto spoločnosťou sa dnes bude zaoberať vláda.
Firma zinkasuje za sprostredkovanie generálnej opravy a modernizácie dvoch strojov typu TU-154 určených na prepravu ústavných činiteľov odmenu vo výške päť percent z celkovej sumy, čo je približne 18,4 milióna korún. Neriešenie tejto problematiky by malo podľa rezortu vnútra za následok postupné obmedzenie a v konečnom štádiu až zastavenie prevádzky týchto lietadiel. Ministerstvo odôvodňuje výber spoločnosti Willing skúsenosťami z doterajšej spolupráce. O stave vládnych špeciálov sa naposledy diskutovalo v apríli, keď sa vyskytla pri návrate predsedu parlamentu Pavla Hrušovského z návštevy USA na lietadle technická porucha. Hrušovský vtedy vyhlásil, že letecký park pre ústavných činiteľov je zastaraný, technický prežitý a treba ho inovovať.
Vláda by dnes mala rozhodnúť aj o personálnom dobudovaní Stáleho zastúpenia SR pri Európskej únii v rokoch 2006-2007. Personál slovenského veľvyslanectva v Bruseli by sa mal v budúcom roku zvýšiť o jedenásť diplomatických pracovníkov na celkový počet 62. V roku 2007 by mal pribudnúť ďalší diplomat a traja asistenti.
Na programe je aj novela zákona o ochrane zdravia ľudí, podľa ktorej Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) má rozhodovať o obmedzení uvádzania kozmetických výrobkov do obehu, ak tieto spĺňajú požiadavky osobitného predpisu, ale preukázateľne predstavujú riziko pre verejné zdravie. Úrad bude môcť tiež povoľovať výnimky zo zákazu testovať kozmetický výrobok, jeho zložky alebo prototyp na zvieratách. Novela ďalej doplňuje kompetencie ÚVZ o informačné povinnosti voči Európskej komisii a ostatným členským štátom Európskej únie v oblasti kozmetických výrobkov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 21:16