StoryEditor

Prepojenie médií a politiky pokračuje

21.12.2005, 23:00
Prepojenie politickej scény na médiá pretrváva. Upozorňuje na to Inštitút otvorenej spoločnosti EÚ v spolupráci s mimovládnou organizáciou MEMO 98, ktorí monitorovali situáciu v dvadsiatich vybraných členských i kandidátskych krajinách EÚ. "Pri verejnoprávnych médiách naďalej cítiť prepojenia medzi vládami či politickými zoskupeniami a kvalitou vysielania," zdôraznil vedúci projektu a mediálny expert Marius Dragomir.

Prepojenie politickej scény na médiá pretrváva. Upozorňuje na to Inštitút otvorenej spoločnosti EÚ v spolupráci s mimovládnou organizáciou MEMO 98, ktorí monitorovali situáciu v dvadsiatich vybraných členských i kandidátskych krajinách EÚ. "Pri verejnoprávnych médiách naďalej cítiť prepojenia medzi vládami či politickými zoskupeniami a kvalitou vysielania," zdôraznil vedúci projektu a mediálny expert Marius Dragomir. Slovenská mediálna legislatíva neobsahuje žiadne ustanovenia, ktoré by zakazovali vzťahy medzi politikmi a médiami. "Potrebné sú ďalšie reformy, aby sa zabezpečila politická a ekonomická nezávislosť predovšetkým verejnoprávnych vysielateľov," povedal Ivan Godársky z MEMO 98. Súkromní vysielatelia by podľa neho mali zlepšiť transparentnosť vlastníckych vzťahov, lokálne televízie potrebujú zvýšenú podporu, aby zostala zachovaná mediálna diverzita. TV Markíza podľa Godárskeho stráca svoju dominanciu z 90. rokov, keď bola dôveryhodnosť STV v úpadku. Konkurenčné prostredie sa posilnilo vznikom ďalších komerčných staníc -- TV Joj a TA3.
Do očí však podľa autorov monitoringu udiera skutočnosť, že kvalita vysielania verejnoprávnych a súkromných médií sa takmer zhoduje. Vysvetľujú to práve spôsobom financovania verejnoprávnych médií. "Núti ich bojovať o svoje príjmy a pripodobňovať obsah vysielania súkromným médiám," vraví Godársky. Na túto cestu sa vydala STV pod vedením generálneho riaditeľa Richarda Rybníčka. Jeho cieľ vysokých ratingov a reklamných príjmov sa často stáva terčom kritiky. "Je to jeden z najlepších modelov reformy verejnoprávnej televízie," oponuje Dragomir. Reformy by sa podľa neho mali prehlbovať najmä kvôli záruke nezávislosti od politických tlakov. Godársky zdôraznil potrebu zmeniť systém menovania členov Rady SRo a Rady STV tak, aby v nich mohli mať zastúpenie občianska spoločnosť a profesijní kandidáti. Dnes síce môžu navrhovať svojich kandidátov do rád, volí z nich však parlament, ktorý uprednostní nominantov jednotlivých strán.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 14:24