StoryEditor

Rozruch okolo pomoci líbyjským deťom je podľa Fica novinárske chrapúnstvo

24.02.2007, 15:14
Autor:
TASRTASR

To, čo sa udialo v súvislosti s ponukou na bezplatný liečebný pobyt líbyjským deťom nakazeným vírusom HIV, považuje premiér Robert Fico za novinárske chrapúnstvo. Podľa neho posuny v tomto smere nastali veľmi úmyselne, uviedol v dnešných Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu.

Fico povedal, že na všetkých oficiálnych stretnutiach v Tripolise požiadal líbyjskych predstaviteľov, aby zabezpečili spravodlivosť a boli humánni voči ľuďom, ktorí sú obvinení z nakazenia stoviek detí vírusom HIV. Taktiež obetiam tragédie ponúkol pomoc. "Veď to je novinárske chrapúnstvo, ak ja z oficiálnych podkladov dám ponuku a kľudne napriek tomu, že médiá vedeli, o akej ponuke hovorím, napíšu, že čo táram, ako my môžeme niekoho liečiť," uviedol.

Rozruch vyvolali aj Ficove výroky, ktorý v spojení s odsúdenými bulharskými sestričkami a palestínskym lekárom použil viackrát výraz "páchatelia". "Vyjadril som sa absolútne presne, pokiaľ ide o pojmy ako také," prízvukoval Fico. V Bulharsku jeho slová preložili, že hovoril o zločincoch, uviedol a vysvetlil, že za posun, ktorý v preklade nastal, on nezodpovedá. "Ale viem, kde je zdroj toho posunu, pretože veľmi ťažko bolo poslať negatívnu informáciu z Líbye o mojej návšteve, no tak si ju teda niekto vymyslel."

"Ja som v Líbyi urobil to, čo sa odo mňa ako štandardného európskeho politika očakávalo," dodal slovenský premiér. Zároveň vyjadril presvedčenie, že k obvineným bulharským sestrám a palestínskemu lekárovi nastane z líbyjskej strany humánny prístup.

Cestu do Líbye považuje Fico za mimoriadne úspešnú. Významný posun sa podľa neho urobil v dvoch hlavných projektoch, s ktorými tam slovenská delegácia išla. Týkalo sa to modernizácie lietadiel Albatros L 39, o ktoré má záujem najmä štátny podnik Letecké opravovne Trenčín a o otázku líbyjského dlhu.

Záujem je aj o návrat lekárov a zdravotníckych pracovníkov na krátkodobé pobyty na expertnej báze, ako aj o stavebné a farmaceutické firmy. Líbya by zase chcela na Slovensku investovať do infraštruktúry v oblasti cestovného ruchu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 04:12