StoryEditor

Exšéf Leteckých opravovní Trenčín poberal dva platy

20.04.2007, 18:27
Autor:
TASRTASR
Štátna akciová spoločnosť Letecké opravovne Trenčín je podľa predbežných výsledkov v strate 158 miliónov korún. Napriek zlému hospodáreniu bývalý generálny riaditeľ Peter Mikle-Barát poberal dva platy v celkovej výške 162 tisíc korún.

Informoval o tom dnes hovorca ministerstva obrany Vladimír Gemela, podľa ktorého niekoľko závažných pochybení v hospodárení podniku za bývalého vedenia odhalil štvrtkový poslanecký prieskum.
Mikle-Baráta vymenoval do funkcie od 1. decembra 2005 vtedajší minister obrany Juraj Liška. Odvolal ho súčasný minister František Kašický 3. novembra 2006. Okrem toho, že exriaditeľ dostával plat 81 tisíc mesačne ako riaditeľ a rovnakú sumu ako predseda predstavenstva, mal pod sebou osem sekčných šéfov, ktorí poberali mesačne v priemere takmer 75 tisíc korún.
Podľa Gemelu podnik platil mesačne až 300 tisíc korún za prenájmy automobilov. "Desiatky miliónov korún išli aj na zahraničné kurzy. Činnosťou vedenia došlo k ohrozeniu zamestnanosti v Leteckých opravovniach Trenčín," tvrdí Gemela.
Podľa neho dostatočne nefungovala ani dozorná rada a firma si zobrala účelový úver 50 miliónov korún na tepelné hospodárstvo so záložným právom na budovy Leteckých opravovní za 120 miliónov korún bez schválenia valným zhromaždením.
"Problémy v spoločnosti zistila aj kontrola Najvyššieho kontrolného úradu SR. Z výsledkov vyplýva, že bývalé vedenie ministerstva obrany pochybilo už pri transformácii podniku na štátnu akciovku, keď nesprávne vymedzilo prioritný investičný majetok podniku. To mohlo ohroziť plnenie predmetu podnikania spoločnosti, najmä pokiaľ ide o zabezpečovanie opráv a výroby pre obranu SR," uviedol Gemela.
Z vyjadrenia hovorcu rezortu obrany vyplýva, že hoci nové vedenie vymenoval Kašický už vlani v novembri, až v marci sa prijala nová organizačná štruktúra, ktorá znížila počet riaditeľov spadajúcich pod generálneho riaditeľa z ôsmich na troch. Podľa Gemelu podnik predal zaťažujúce komodity a prehodnocujú sa nevýhodné zmluvy.
Mikle-Barát nastúpil do funkcie po odvolanom Milošovi Husárovi, ktorý odmietol podpísať zmluvu. Podľa nej by jeho odmena ako riaditeľa štátneho podniku mohla dosiahnuť maximálne pol milióna korún. Husár, ktorý bol Liškovým spolužiakom z vysokej školy, bol vo funkcii od februára 2004. Ministerstvo mu v roku 2005 schválilo odmenu 3,15 milióna a samotný Husár si pridal ešte ďalšie dva milióny. Po prepuknutí škandálu s odmenou dva milióny vrátil. Po nástupe do funkcie Mikle-Barát novinárom povedal: "Prišiel som si predovšetkým splniť svoj detský sen. Lebo ja som chcel vždy pracovať s lietadlami, len mi to nevyšlo. A keď sa naskytla takáto šanca, tak som sa jej chytil."


rt vs

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 01:47