StoryEditor

Vyše stonásobné prekročenie limitu síry v nafte zaznamenala SIŽP

01.08.2005, 16:43
Autor:
TASRTASR

Vyše stonásobné prekročenie obsahu síry v motorovej nafte zaznamenala Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) na dvoch čerpacích staniciach na východnom Slovensku v júli.
Na jednej inšpektori zistili 111-násobné prekročenie limitu, keď namerali 5556 miligramov síry na jeden kilogram motorovej nafty. Maximálny limit je pritom 50 mg/kg. Na druhej čerpacej stanici zistili takmer 110-násobné prekročenie v hodnote 5463 mg. "Nadmerný obsah síry v motorovej nafte znamená podstatne zvýšený únik oxidov síry do ovzdušia," vysvetlil pre TASR Michal Štefánek zo SIŽP. Okrem toho priveľa síry môže viesť ku korózii kovových častí palivového systému motora auta a k celkovému zníženiu životnosti motora. Inšpektori tiež v troch vzorkách benzínu namerali zvýšený podiel prchavých zložiek - uhľovodíkov, ktoré negatívne pôsobia na životné prostredie a môžu znamenať zvýšené riziko výbuchu alebo požiaru. Za porušenie povinností, ktoré ukladá zákon o ovzduší a všeobecne záväzné právne predpisy, môže výrobca, dovozca alebo predajca paliva dostať pokutu od 10 tisíc až do päť miliónov korún.
Kvalitu pohonných látok sleduje SIŽP pravidelne, ich vzorky odoberajú podľa noriem Európskej únie. Pri automobilovom benzíne sledujú až osemnásť limitných hodnôt, pri motorovej nafte päť. V prvom polroku tohto roka odobrali na náhodne vybraných 65 čerpacích staniciach na Slovensku celkove 185 vzoriek pohonných látok, z toho 129 vzoriek benzínu a 56 vzoriek motorovej nafty.
V tomto roku pritom došlo k výraznému sprísneniu limitných hodnôt, najmä pokiaľ ide práve o obsah síry v automobilovom benzíne a motorovej nafte. Limit síry v benzíne bol maximálne 150 mg na 1 kg a v motorovej nafte až 350 mg, teraz najviac 50 mg/kg. Od 1. januára 2009 to bude môcť byť maximálne 10 mg/kg. Podľa vyhlášky Ministerstva životného prostredia SR už dnes musia byť na vybraných, geograficky rovnomerne rozmiestnených čerpacích staniciach k dispozícii pohonné látky s týmto limitom. Od 1. januára 2006 sa bude kvalita každej dodávky benzínu a motorovej nafty preukazovať protokolom o skúške, ktorú vykoná akreditované laboratórium.
Inšpektori tiež v prvom polroku na vybraných čerpacích staniciach kontrolovali najmä funkčnosť rekuperačného zariadenia, tesnosť spojov a dodržiavanie iných technických požiadaviek. Z 15 kontrol zistili porušenie zákona iba v jednom prípade.

him som

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 22:07