StoryEditor

Fico: Slovenské médiá prakticky neinformujú o boji proti drogám

10.05.2007, 16:10
Autor:
TASRTASR
Slovenské médiá podľa premiéra Roberta Fica prakticky neinformujú o boji proti drogám. Predseda vlády je presvedčený, že sa tým porušuje právo ľudí na informácie, ktoré by mohli pomôcť rodičom pri výchove detí s ohľadom na drogovú problematiku.

"Je boj s drogami a najmä šírenie prevencie ako bojovať s drogami, prioritou pre slovenské médiá? Stačí sa pozrieť, ako mnohé médiá informujú o činnosti vlády, a odpoveď je okamžite známa," povedal dnes Fico v parlamente počas pravidelnej Hodiny otázok. Odpovedal na otázku poslankyne ĽS-HZDS Kataríny Tóthovej, či majú rodičia púšťať svoje deti na diskotéky, keďže im tam hrozí kontakt s drogami.
Premiér sa domnieva, že zelenú v médiách dostávajú najmä škandalizovanie, násilie a ponižujúce informácie. "Čím je niekto väčšia prostitútka a podvodník, tým je väčšia celebrita pre slovenské médiá," poznamenal Fico. Pripomenul, že v istom televíznom programe mala skupina "takzvaných celebrít" úlohu odtrhnúť zubami kus mäsa z upečeného zvieraťa a preniesť ho o kus ďalej. "To len naznačuje, ako hlboko klesli slovenské médiá a ako neobjektívne informujú o činnosti vlády SR," povedal Fico. Spomenutý program podľa vlastných slov nepozeral, informácie dostal z monitoringu.
V otázke drogovej prevencie mládeže môže podľa Fica pomôcť len kombinácia aktivít vlády, škôl, rodičov a aktívny prístup médií. "Dávno prestalo platiť tvrdenie, že najlepšou prevenciou je represia," podotkol premiér. Akékoľvek zásahy polície nemôžu podľa neho uchrániť deti od potenciálneho kontaktu s drogovým dílerom. To však neznamená, že majú rodičia zakazovať deťom navštevovať diskotéky, športové podujatia či stretávať sa s kamarátmi. Mladí ľudia však musia byť informovaní o drogových závislostiach a rodičia musia vedieť, ako sa k deťom v tejto oblasti správať, povedal Fico.
V boji proti drogám by podľa neho mohla pomôcť aj pripravovaná novela zákona o omamných a psychotropných látkach. Zároveň by sa do prvej skupiny psychotropných látok mala zaradiť nová droga piperazín, ktorú údajne ponúkajú drogoví díleri ako náhradu za drogu extázu. Fico ďalej spomenul, že v týchto dňoch sa uskutočňujú v štruktúrach rezortu vnútra zmeny, ktoré by sa mali dotknúť aj Národnej protidrogovej jednotky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 21:46