StoryEditor

Návrh štátneho rozpočtu nie je v súlade s ústavou

11.09.2003, 00:00

Predsedovia samosprávnych krajov na rokovaní v Prešove konštatovali, že návrh štátneho rozpočtu na rok 2004 vo vzťahu k samosprávnym krajom nie je v súlade s Ústavou SR. Nesúlad vidia v článku 58 odseku 2, ktorý hovorí o zaradení vyšších územných celkov do jednej kapitoly spoločne s mestami a obcami, pričom podľa ich názoru medzi ministerstvom financií a regionálnou samosprávou by mal byť osobitný vzťah. Ďalší nesúlad vidia v článku 71 odseku 1 Ústavy SR, keďže podľa ich názoru nie sú striktne stanovené prenesené a originálne kompetencie. "Návrh štátneho rozpočtu nezohľadňuje úplne cenové nárasty v roku 2004 a skrytú zadlženosť, ktorú sme prevzali na základe kompetenčného zákona," uviedol prezident Konferencie predsedov samosprávnych krajov Peter Chudík.
Za nelogický považujú tiež transfer finančných prostriedkov na samosprávne kraje z ministerstva školstva prostredníctvom krajských školských úradov, ktoré sa majú zriadiť v roku 2004. Predsedovia považujú tento medzičlánok medzi ministerstvom a samosprávnymi krajmi za úplne zbytočný a vyzvali poslancov Národnej rady SR, aby podporili pozmeňovací návrh navrhujúci vynechať ich zriadenie a naopak presunúť kompetencie v oblasti rozpisovania finančných prostriedkov na kapitálové a bežné výdavky na VÚC. Zároveň navrhujú zohľadniť do normatívu príspevku na jednotlivé školy špecifické náklady spojené s prevádzkou škôl a školských zariadení.
Nespokojní sú aj s rozpisovaním kapitálových výdavkov ministerstvom zdravotníctva, a nie zriaďovateľmi, teda samosprávnymi krajmi. Výhrady mali i k zaradeniu regionálnej samosprávy ako klientov skupiny A štátnej pokladnice. Požadujú, aby bol prijatý rovnaký model financovania regionálnej i miestnej samosprávy. Predsedovia upozorňujú na možnosť ďalšieho rušenia spojov jednotlivými podnikmi SAD. Dôvodom je nedostatočné pokrytie strát vo verejnom záujme, ktoré si od SAD objednáva štát.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 00:49