StoryEditor

Trojblok neexistuje, Slobodní majú vlastné problémy

24.05.2006, 00:00
Bublina spľasla. Ešte minulý týždeň tvrdila šéfka Slobodného fóra Zuzana Martináková, že prebiehajú rokovania o povolebnej spolupráci medzi Smerom- sociálna demokracia, ĽS-HZDS a SDKÚ-DS. Včera riaditeľ tlačovej sekcie strany Róbert Kotian priznal - sú to len indície.

Bublina spľasla. Ešte minulý týždeň tvrdila šéfka Slobodného fóra Zuzana Martináková, že prebiehajú rokovania o povolebnej spolupráci medzi Smerom- sociálna demokracia, ĽS-HZDS a SDKÚ-DS. Včera riaditeľ tlačovej sekcie strany Róbert Kotian priznal - sú to len indície. "Nemáme písomné dôkazy, že tento projekt je pravdivý a dohodnutý, ale keby to bolo tak, nevystupovali by inak." Kotian sa pritom odvoláva na medializované vyhlásenia predstaviteľov jednotlivých strán. Projekt "mocenského trojuholníka" však dotknuté strany jednoznačne odmietajú. Odborníci upozorňujú - stratégia slobodných súvisí s potrebou zviditeľniť sa, zvýšiť preferencie a mediálne prekryť najnovšie škandály spájané so stranou.

Neistota dohodám nežičí
Dohoda sociálnych demokratov, ľudovej strany a SDKÚ-DS je nepravdepodobná aj podľa politologičky Dariny Malovej, najmä kvôli neistému volebnému výsledku. "V minulosti isté predvolebné spojenectvá pomáhali, ale dnes je situácia odlišná." Strany nevedia, s kým a v akej sile sa dostanú do parlamentu, preto pred voľbami nerady hovoria o možných spojencoch. Rovnako veľkým problémom je programová rozdielnosť týchto strán. Istý prienik sa dá nájsť v programoch SDKÚ-DS a ĽS-HZDS, ktoré by sa vedeli zhodnúť na určitom dolaďovaní reforiem, či na znížení odvodov a dane z príjmu. Naopak, Smer-SD hovorí o zvýšení daní pre monopoly a dominantné podniky, ako aj pre fyzické osoby s nadštandardným príjmom.

Škandál na obzore
Podľa podpredsedu SDKÚ Milana Horta chcú slobodní podobnými vyhláseniami len prekryť vnútorné rozpory vlastnej strany. Snahu o odpútanie pozornosti pripúšťa aj Malová. "To patrí do tradičného arzenálu politických strán - ak má strana vlastné problémy, radšej poukazuje na nedostatky konkurentov." Najnovším problémom Slobodného fóra je údajný rozkol v strane. Na povrch sa dostala zápisnica, podľa ktorej sa mali regionálni lídri vyhýbať poslancom fóra Branislavovi Opaternému a Ľubici Navrátilovej. "Niekto podsunul médiám falošnú zápisnicu," reagoval stručne Kotian. Iný názor pre HN prezentoval Opaterný. "Zápisnica bola podpísaná, nemám dôvod jej neveriť." S ďalším komentárom vnútrostraníckej situácie chce počkať až po verdikte rozhodcovskej komisie. Pre nerešpektovanie želania straníckej šéfky už padla prvá hlava. Predsedovi banskobystrickej krajskej rady Jánovi Ďurskému pred necelými dvomi týždňami vyslovili nedôveru a tento víkend si má krajská rada zvoliť nového predsedu. Ďurský tvrdí, že o kreslo prišiel kôli sporom s volebným manažérom Vladislavom Chlípalom.
Len pred pár dňami mali Slobodní problém s kandidátom na petržalského starostu Petrom Matúškom. Nezávislý kandidát, vtedy ešte s podporou Slobodného fóra, získal najviac hlasov. Problém je, že Matúškovi agitátori počas volebného moratória sľubovali za hlasy pre tohto kandidáta žehličky či fény. Voľby budú mať dohru pred súdom, SF sa od Matúšku dištancovalo.

Márna snaha
Politologička Malová upozorňuje - taktika slobodných, ktorí hovoria o vytváraní blokov iných politických strán, je krátkozraká. "Nových voličov im to neprinesie, skôr to ľudí znechutí a odradí prísť voliť." Práve nízka účasť môže podľa odborníkov najviac poškodiť samo Slobodné fórum. Ani mobilizačná kampaň, ktorú sa slobodní chystajú spustiť pár týždňov pred voľbami, im podľa Malovej nepomôže. "Ak má mať mobilizačná kampaň relevantný dosah, musí sa do nej zapojiť viac aktérov. Nielen politické strany, ale aj záujmové skupiny či tretí sektor."

01 - Modified: 2003-03-05 10:25:52 - Feat.: 0 - Title: Záujem má aj PSA Peugeot Citroën 02 - Modified: 2003-03-05 10:30:57 - Feat.: 0 - Title: Politické nominácie po roku 1994 03 - Modified: 2003-03-05 10:33:26 - Feat.: 0 - Title: Nominanti do bánk 04 - Modified: 2003-03-05 10:34:48 - Feat.: 0 - Title: Kto kam... 05 - Modified: 2003-03-05 10:38:39 - Feat.: 0 - Title: Stále platí Mečiarovo: Víťaz berie všetko!
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 21:03