StoryEditor

Namiesto Pospolitosti antifašisti

17.11.2005, 23:00
Príslušníci Slovenskej pospolitosti na Hodžovom námestí neboli. Miestny úrad Bratislava -- Staré Mesto im verejné zhromaždenie zakázal. Napriek tomu námestie neostalo prázdne. "Ak tu mali byť fašisti, prišli radšej antifašisti," tvrdí mladý muž s tvárou zahalenou pod šatkou, ktorý nechce byť menovaný.

Príslušníci Slovenskej pospolitosti na Hodžovom námestí neboli. Miestny úrad Bratislava - Staré Mesto im verejné zhromaždenie zakázal. Napriek tomu námestie neostalo prázdne. "Ak tu mali byť fašisti, prišli radšej antifašisti," tvrdí mladý muž s tvárou zahalenou pod šatkou, ktorý nechce byť menovaný. S antifašistickým transparentom v rukách hovorí o odmietnutí neofašizmu a neonacizmu. Aj občianske združenie Liga proti rasizmu priviedol na námestie odmietnutie aktivít Pospolitosti. "Sme radi, že zákaz zhromaždenia dodržali a na námestie neprišli," zdôraznila pre HN hovorkyňa ligy Jarmila Farkašová. Činnosť Pospolitosti však leží v žalúdku aj orgánom činným v trestnom konaní.
Pospolitosť v problémoch
K tomu, že rovnošaty Pospolitosti sa na námestí neobjavili, prispeli aj odporúčania generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Ten vedenie Starého Mesta upozornil, že stanovy, program aj činnosť strany vedú k porušovaniu Ústavy SR a ďalším zákonom. Osud Pospolitosti je teda neistý. K jej pozitívnemu vývoju určite neprispejú ani trestné stíhania predstaviteľov Pospolitosti. Ako informoval policajný prezident Anton Kulich, z trestného činu propagácie hnutí smerujúcich k potláčaniu práv a slobôd občanov je obvinených šesť členov strany, medzi nich patrí aj jej vodca Marián Kotleba. Pospolitosť podľa polície podnecuje xenofóbne a antisemitské nálady, odmieta režim parlamentnej demokracie, spochybňuje základné občianske práva a slobody, hlása rasovú a náboženskú neznášanlivosť. Obvineným hrozí trest odňatia slobody až na osem rokov. Trnka dokonca v októbri podal na Najvyšší súd SR návrh na rozpustenie strany.
Legitimujte sa!
Dianie na námestí sledovali policajní príslušníci. "Máme sprísnené bezpečnostné opatrenia," vysvetľuje prítomnosť polície Kulich. Osobne prišiel na námestie dohliadnuť nad tým, či jeho podriadení postupujú v súlade so zákonom. Viacero osôb predovšetkým tých so zahalenou tvárou policajti vyzvali legitimovať sa. Mnohým z protestujúcich sa takéto kroky nepozdávali. Kulich však považuje za bežný policajný postup, ak kontroluje osoby, ktoré sa jej zdajú podozrivé.

Razia v obchode
Zhabané oblečenie a iný tovar, ktorý propagoval extrémistické hnutia, bolo výsledkom nedávnej policajnej razie v obchode House of fun na Bielej ulici v Bratislave. Problémy si obchodníci spôsobili predajom tričiek a mikín s nápisom "Eighty Eight", symbolmi ako sú biela päsť, runové písmo či hákový kríž a hudby hlásajúcimi rasovú neznášanlivosť. Bratislavská policajná hovorkyňa Silvia Miháliková informovala, že vyšetrovateľ v tejto súvislosti obvinil 28-ročného Andreja V. a 36-ročného Petra Z. z Bratislavy. Obaja čelia obvineniu z trestného činu podpory a propagácie hnutí smerujúcich k potláčaniu práv a slobôd občanov, ktorý spáchali formou spolupáchateľstva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 23:29