StoryEditor

Firmy bojujú o štátne nemocnice

06.04.2006, 00:00
Autor:
Ivan BradaIvan Brada
Vojenské zdravotnícke zariadenia prenajali v uplynulom volebnom období súkromným firmám celé oddelenia aj laboratóriá. Len v Nemocnici ministerstva obrany v Bratislave dostala akciovka Top-Med do dlhodobého prenájmu laboratóriá, röntgeny, centrálne operačné sály, urologické, chirurgické, traumatologické aj ortopedické oddelenie.

Vojenské zdravotnícke zariadenia prenajali v uplynulom volebnom období súkromným firmám celé oddelenia aj laboratóriá. Len v Nemocnici ministerstva obrany v Bratislave dostala akciovka Top-Med do dlhodobého prenájmu laboratóriá, röntgeny, centrálne operačné sály, urologické, chirurgické, traumatologické aj ortopedické oddelenie. Vo vojenskej nemocnici tak vlastne po transformácii na akciovú spoločnosť v minulom roku zostali dve nemocnice - jedna štátna s málo lukratívnymi oddeleniami (napríklad krčné) a druhá súkromná Všeobecná nemocnica Top-Med (má prenajatý majetok rezortu obrany). Cez osobu Juraja Ondriša je prepojená so spoločnosťou Danubia Invest. "Došlo tak vlastne k skrytej privatizácii činností nemocnice, na ktorých sa dá zarábať," povedal pre HN zdroj z nemocnice, ktorý si neželá byť menovaný.

Firma sa bráni
Podľa Ondriša nejde o žiadnu privatizáciu. "Platíme nemocnici za prenájom sedem miliónov ročne. Predtým tieto časti vytvárali ročnú stratu 26 miliónov. Nejde o lukratívne, ale o stratové činnosti." Všeobecná nemocnica Top-Med tvrdí, že zarába na nadštandardnej starostlivosti pre klientov, ktorí si za služby zaplatia z vlastného vrecka. "My zamestnanci na to nič nehovoríme, ale myslíme si svoje. Ide o skrytú privatizáciu," hovorí lekárka z nemocnice. Podľa nej bývalé vedenie pred prenájmom priestorov investovalo do prístrojov a rekonštrukcie veľké peniaze. Ministerstvo obrany v reakcii pre HN uviedlo, že "privatizovať majetok ministerstva obrany zo zákona nie je možné." Dnes má rezort tri nemocnice (Ružomberok, Bratislava, Košice) a ďalších sedem zdravotníckych zariadení. Všetky zariadenia poskytujú aj špeciálnu starostlivosť pre vojakov. Tá sa však obmedzila po zrušení povinnej vojenskej služby.

Číňania v nemocnici
Zdravotníctva sa zbavili aj Železnice slovenskej republiky, ktoré sa chcú venovať len doprave. Preto dlhodobo prenajali obidve svoje nemocnice (Bratislava, Košice) aj polikliniky (Zvolen, Žilina). Zariadenia boli napriek stratám železnicou roky dotované (poskytujú špeciálne vyšetrenia pre železničiarov), sú dobre vybavené a postavené na lukratívnych miestach. O ich prenájom bol veľký záujem - prihlásilo sa 19 firiem. Železnice chceli prenajať nemocnice tým, ktorí zachovajú zdravotnícku starostlivosť (vrátane služieb pre železničiarov). Škandál sprevádzal prenájom košickej nemocnice firme, ktorej spoločníčkou bola manželka poslanca za SDKÚ Viliama Novotného. Ten výrazne podporoval reformy ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca (rezort dopravy viedol minister za SDKÚ a železničnému zdravotníctvu šéfovala manželka Zajaca).
Manželka Novotného sa vzdala prenájmu až po pobúrenej reakcii verejnosti. V súčasnosti má nemocnicu prenajatú eseročka Železničné zdravotníctvo Košice. Jej spoločníkmi boli od 23. 7. 2003 do 23. 8. 2004 traja Číňania (Wenyong Li, Zeliang Wei, Han Ping Xiang). Tí vstúpili do firmy pred výberovým konaním (tender na prenájmy zariadení bol v auguste až septembri 2004) a následne z nej vystúpili. Prečo tak urobili, nikto nevysvetlil.
Záujem J & T
Zdravotnícke zariadenia prenajali železnice na päť rokov. Podľa hovorkyne Kornélie Blaškovej nebudú súčasní nájomcovia v prípade predaja zariadení uprednostnení. To neoslabilo veľký záujem. Nemocnicu v centre Bratislavy si prenajala firma NOVAPHARM, s.r.o. Tá patrí do záujmového vplyvu investičnej skupiny J&T. Podľa týchto finančníkov ide o jednu z najkvalitnejších nemocníc. Polikliniku vo Zvolene si prenajala eseročka EUROTRADE SLOVAKIA a polikliniku v Žiline MEDCENTRUM, s.r.o. Nemocnica vo Zvolene sa sťahovala do novej budovy v centra mesta len pred pár rokmi.

List od prezidenta
Situáciu v Nemocnici ministerstva obrany v Bratislave vyšetruje inšpekcia ministerstva obrany. Podnetom bol list prezidenta Ivana Gašparoviča bývalému ministrovi Jurajovi Liškovi, v ktorom ho žiadal vyšetriť niektoré informácie zdravotníkov. Prezident podľa informácií HN chodil minulý rok do vojenskej nemocnice na infúzie na krčné oddelenie. "Podnetom neboli slová zdravotníkov na oddelení, ale listy z nemocnice, ktorých obsah považoval prezident za príliš vážny," vysvetľuje hovorca Gašparoviča Marek Trubač. Výsledok kontroly zatiaľ nie je známy. Vážnou otázkou zostáva, prečo bývalé vedenie nemocnice nevyhlásilo na dlhodobý prenájom nemocnice verejné výberové konanie. Nemocnicu, ktorá mala predtým oficiálnu hodnotu vyše miliardy korún, ešte pred privatizáciou znalec ohodnotil na 400 miliónov korún. V nemocnici pôsobia aj ďalšie firmy, ktoré si tu prenajali lekári - jej bývalí zamestnanci (Medilab, s.r.o., SOMAT, s.r.o., SPORTMED, s.r.o.).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 00:42