StoryEditor

Ďalšie fungovanie a zloženie Koaličnej rady nie je zatiaľ známe

05.09.2005, 19:45
Autor:
TASRTASR

Ďalšie fungovanie a zloženie spoločného orgánu vládnej koalície Koaličnej rady po skončení spolupráce s ANO a úmysle troch vládnych strán spolupracovať so skupinou poslancov okolo Ľubomíra Lintnera nie je zatiaľ známe.
"Východiskom je Koaličná zmluva, ale aké detaily tam budú, aké zmeny, alebo či bude Koaličná rada, o týchto veciach sme nerokovali. Všetko je otázne, otvorené," povedal pre TASR predseda Poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos. Prvoradé je podľa neho to, že tri koaličné strany a skupina okolo Lintnera chce napĺňať programové vyhlásenie vlády. Dohoda o spolupráci by sa mala podľa neho podpísať ešte pred najbližšou schôdzou parlamentu, ktorá sa začína 12. septembra. Nevedel povedať, kto by ju mal podpisovať, či predsedovia poslaneckých klubov alebo politických strán.
Predseda Poslaneckého klubu KDH Pavol Minárik si myslí, že dohadovací orgán, akým bola doteraz Koaličná rada, bude musieť existovať naďalej. "Nejaká technika sa bude musieť na to nájsť," uviedol. Otázka zastúpenia koaličného partnera v takomto orgáne je podľa neho čisto technická záležitosť. Do budúcnosti sa bude podľa neho rešpektovať to, čo bolo už dohodnuté v Koaličnej zmluve. "To nie je otázka toho, že či budeme niečo nové podpisovať, to sú neformálne pravidlá, v ktorých budeme pokračovať," konštatoval Minárik. Dôležité je podľa neho, aby sa vyjasnilo, ako prebehne najbližšia schôdza Národnej rady SR. "Ako sa to usporiada technicky, skutočne nie je dôležité," poznamenal.
Predseda Poslaneckého klubu ANO Lintner navrhol trom partnerom dohodu koaličných klubov alebo poslancov. Nejaké grémium, kde sa budú riešiť problémy, musí podľa neho existovať. "Zastúpenie sa môže modifikovať podľa obsahu rokovaní," uviedol. Nemyslí si, že najdôležitejšie je, kto bude chodiť na Koaličnú radu. "Najdôležitejšia vec je dohodnúť sa na veciach, ktoré súvisia s vládnutím a legislatívou, ktorá prichádza z vlády," povedal.
Spolupráca by mala podľa Lintnera prebiehať na báze doterajšej Koaličnej zmluvy. "S tým, že pokiaľ sa týka jednotlivostí, tak sa bude o nich diskutovať. Neznamená to, že sa objavia veci, kde my sme mali v aliancii výhrady," konštatoval. Za danej situácie treba podľa neho k takejto spolupráci pristupovať veľmi pragmaticky a riešiť len otázky, ktoré súvisia s dolaďovaním reforiem. "Nie je pre mňa prioritou formulácia textu, lebo aj súčasná Koaličná zmluva sa istým spôsobom nedodržiava," dodal.
Premiér a predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda avizoval, že tri koaličné strany navrhnú skupine okolo Lintnera podpísať krátke vyhlásenie, v ktorom by sa zaviazali spolupracovať na napĺňaní vládneho programu do konca tohto volebného obdobia na základe princípov doterajšej koaličnej zmluvy.
Koaličná rada je spoločný orgán, ktorý vytvorili štyria koaliční parteri - SDKÚ, KDH, SMK a ANO na základe Koaličnej zmluvy. Jej poslaním je prerokovanie a zjednocovanie názorov koalície na zásadné otázky spolupráce, ale tiež riešenie prípadných rozporov. Zložená je z predsedov strán a predsedov poslaneckých klubov koaličných partnerov ako i z jedného člena vlády za každého koaličného partnera. Schádza sa minimálne dvakrát za mesiac, čo však nebolo vždy pravidlom, o jej zvolanie môže požiadať ktorýkoľvek z partnerov. Pod Koaličnou zmluvou sú podpísaní predsedovia štyroch vládnych strán.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 05:15