StoryEditor

Gašparovič: Obrana by mala dostávať 2 % HDP

30.01.2007, 13:22
Autor:
SITASITA
Rozpočet ministerstva obrany stále nedosahuje 2 % HDP, ako žiada Severoatlantická aliancia. Napriek navýšeniu dosahuje v súčasnosti 1,6 % HDP.
V článku je anketa

Rozpočet ministerstva obrany stále nedosahuje dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP), ako žiada Severoatlantická aliancia. Hoci rezort dostal o 600 mil. korún viac ako vlani, 1,6 percenta HDP znamená stále o 0,4 percenta menej ako stanovuje NATO. To môže spôsobiť sklz vo výcviku a modernizácii, upozornil dnes na hodnotení výcvikového roku 2006 v Bratislave prezident Ivan Gašparovič. Zdôraznil, že ako členovia aliancie sme povinní naplniť požadované dve percentá HDP. Minister obrany František Kašický uviedol, že výcvik a modernizácia budú prioritami tohto roka a má na ne v rozpočte vyčlenené peniaze.
Ďalšou prioritou bude novela zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov. Tá má stabilizovať armádu, napríklad cez príplatok na bývanie, za účasť na cvičení či znovuzavedenie cestovného. K novele sa končí pripomienkové konanie a čoskoro ju má schváliť vláda. Obavy medzi vojakmi vyvoláva pripravovaná zmena zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov. Prezident Gašparovič aj minister Kašický ubezpečili, že budú dbať na zachovanie doterajších sociálnych istôt. Prezident, ako hlavný veliteľ ozbrojených síl, ocenil dokončenie profesionalizácie armády k januáru 2006 a úspešnú účasť našich vojakov v zahraničných misiách.

ANKETAMala by podľa vás dostávať armáda štandardne 2 % HDP? Áno, je to náš záväzok a je to správne 4 (40%) Áno, ale len preto, že je to náš záväzok 0 (0%) Ešte nie, kým zosilnie ekonomika Slovenska 1 (10%) Nie, takýto záväzok je zlý 5 (50%) Je mi to jedno 0 (0%) Hlasovalo 10 ľudí, aj vy
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 01:55