StoryEditor

Značkovanie občanov: Vek a pohlavie budú tabu

19.07.2005, 00:00
Úrady už čoskoro nebudú používať rodné čísla občanov vo vzájomnej komunikácii. Z rodných čísel je totiž možné zistiť vek či pohlavie človeka. To by podľa EÚ mohlo viesť k diskriminácii, alebo uprednostňovaniu niektorých osôb.

Úrady už čoskoro nebudú používať rodné čísla občanov vo vzájomnej komunikácii. Z rodných čísel je totiž možné zistiť vek či pohlavie človeka. To by podľa EÚ mohlo viesť k diskriminácii, alebo uprednostňovaniu niektorých osôb. Nový systém zabráni zistiť o človeku takýmto spôsobom akékoľvek informácie. "Zmenu nám prikazuje smernica EÚ o ochrane osobných údajov," zdôrazňuje vládny splnomocnenec pre informatizáciu spoločnosti Miroslav Kukučka. Nový systém umožní človeka identifikovať, nedozviete sa však žiadne doplňujúce informácie.
Podľa návrhu, ktorý minulý týždeň schválila vláda, rezort vnútra pridelí každému občanovi kód. Ten bude slúžiť na komunikáciu medzi informačnými systémami verejnej správy. S jeho zavedením sa ráta v auguste budúceho roka. Nový systém by mal stáť približne desať miliónov korún. Výdavky štátu však môžu byť oveľa vyššie. Rezort vnútra chce popri identifikátore zaviesť aj on-line matriky pri pôrodniciach, čím sa celková cena projektu zdvihne na cca 135 miliónov korún. "Tým zabránime duplicite rodných čísel," vysvetlil hovorca rezortu Boris Ažaltovič.
Pôvodne sa uvažovalo o komplexnej zmene identifikácie občanov. Rodné čísla mali zaniknúť, nahradiť ich mal kód, z ktorého by nebolo možné zistiť žiadne osobné údaje. Touto cestou sa vybrali viaceré európske krajiny. "Vyžiadalo by si to masívne úpravy legislatívy, zmeny organizácie verejnej správy a výmenu všetkých osobných dokladov. Preto sme sa dohodli pre lacnejšie, rýchlejšie a jednoduchšie riešenie," argumentuje Ažaltovič. Ľudia tak budú naďalej v komunikácii s úradmi používať rodné čísla. Nie je takýto postup v rozpore s požiadavkami únie? "Smernica poskytuje relatívne široký priestor na vlastnú úpravu," upozorňuje zástupca SR v konaní pred súdmi Európskeho spoločenstva Radoslav Procházka. Prípadných sankcií zo strany EÚ sa neobáva.
Komplikácie s identifikáciou občanov mala aj Sociálna poisťovňa. Problémy jej robili práve duplicitné rodné čísla. "Ak mali dvaja ľudia rovnaké rodné číslo, nevedeli sme určiť, čia je zmluva," zdôraznil predseda rady riaditeľov poisťovne František Halmeš. V poisťovni preto prešli na vlastný systém identifikácie občanov. "Využíva sa pri komunikácii s dôchodkovými správcovskými spoločnosťami," uviedol šéf sekcie informatiky Ľudovít Hamaš. Ľudia s problémovými rodnými číslami čoskoro dostanú nové, všetky doklady im zmenia bezplatne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 01:46