StoryEditor

Bugár: V tomto volebnom období dostala politická kultúra facku

25.05.2006, 14:08
Autor:
SITASITA

V tomto volebnom období dostala v Národnej rade (NR) SR politická kultúra facku. Namiesto slušnosti, poctivosti a profesionality občania vnímajú poslancov ako partiu, ktorá uprednostňuje chamtivosť a vlastné záujmy. Vyhlásil to zastupujúci predseda parlamentu Béla Bugár na záverečnej slávnostnej schôdzi NR SR. Podľa Bugára zistenie polície, že v parlamente dochádzalo k pokusom korumpovať poslancov, je nezlučiteľné s princípmi parlamentnej demokracie. Základný problém podľa neho je v politických stranách, ktoré samy nie sú dostatočne hodnotovo vybavené a vnútorne vyzreté. Tento parlament končí s rekordným počtom nezávislých poslancov, je ich 25. V predchádzajúcom volebnom období ich bolo 21 a v prvom volebnom období 10. Pôvodný počet poslancov si zo siedmich poslaneckých klubov dokázali udržať len dva, a to KDH a SMK, pripomenul Bugár.
Zníženie príliš veľkého počtu nezávislých poslancov sa podľa niektorých dá dosiahnuť zavedením imperatívneho mandátu. Toto riešenie Bugár pokladá za neprijateľné pre demokratický štát. Druhým riešením by bol dobrovoľný odchod poslanca, ktorý by takýmto postojom mohol zamedziť poníženiu parlamentu ako celku. Táto možnosť sa aj toto volebné obdobie ukázala ako nereálna, dodal. Ako riešenie sa navrhuje aj zmena volebného systému na väčšinový, ale Bugár si myslí, že ani toto riešenie by nepomohlo. V jednomandátových volebných obvodoch by mali väčšiu šancu kandidáti s podporou silných finančných a lobistických skupín.
Správna, hoci náročná je cesta politických strán vrátiť sa k hodnotám a morálke, myslí si zastupujúci šéf parlamentu.
Na margo legislatívnej práce parlamentu Bugár uviedol, že si uvedomuje, že nie všetko sa urobilo dokonale. "Konali sme ale v dobrej viere a presvedčení, že zmeny sú nevyhnutné a v konečnom dôsledku budú mať pozitívny výsledok pre spoločnosť ako aj pre občanov," vyhlásil. Bugár pre ilustráciu uviedol, že v tomto volebnom období rokovali o 826 návrhoch zákonov, schválili ich 549. Už dnes je nespochybniteľné, že tento parlament sa pustil do zásadných zmien viacerých dôležitých oblastí, vyhlásil zastupujúci predseda parlamentu.
Vyzdvihol, že predstavitelia koalície dodržali dohody s opozíciou a jej zástupcov zvolili na čelo viacerých orgánov parlamentu. "Tým sa po prvýkrát naplnil pomerný systém zastúpenia koalície a opozície v národnej rade. Rovnako sme počas tohto volebného obdobia nemali ani jedno nočné rokovanie," dodal Bugár. Politická diskusia medzi koalíciou a opozíciou sa viedla viac vo vecnej rovine a parlament nezaznamenal také osobné útoky a konfrontačné vyjadrenia, aké boli charakteristické pre predchádzajúce volebné obdobia. Bugára však mrzí, že parlament nedokázal nájsť politickú dohodu na ďalších podpredsedoch parlamentu, čo výrazne ovplyvnilo prácu vedenia národnej rady. Určitým varovaním musí byť podľa neho aj minuloročná septembrová obštrukcia, keď poslanci opozície odmietli za zosnulého poslanca potvrdiť nastúpenie náhradníka. Považuje to za prešľap, ktorý by sa nemal opakovať, pokiaľ chceme udržať stabilitu ústavných inštitúcií a považovať Slovensko za konsolidovanú demokraciu.
V prejave ďalej vyzdvihol, že poslanci koalície aj veľkej časti opozície v súčasnom parlamente urobili veľa pre to, aby sa Slovensko vrátilo medzi partnerov do Európy a aby sa dostalo do Severoatlantickej aliancie. "Vstup Slovenska do Európskej únie a NATO bude spájaný s týmto volebným obdobím, bude spájaný s našimi menami," zdôraznil Bugár. Na záver sa poďakoval bývalému predsedovi parlamentu Pavlovi Hrušovskému za "prácu, odhodlanie, entuziazmus a trpezlivosť viesť tento zbor takmer celé volebné obdobie." Podľa Bugára si väčšina z poslancov cení jeho obetavosť, odbornosť a schopnosť viesť politický dialóg na tejto pôde. "Vďaka týmto jeho danostiam bol pre nás, koalíciu aj opozíciu, rešpektovaným predsedom parlamentu," vyhlásil Bugár.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 13:24