StoryEditor

Zmerať krvný tlak nie je jednoduché

02.03.2007, 08:42
Autor:
SITASITA

Hoci meranie krvného tlaku (KT) nepatrí k najzložitejším úkonom, stáva sa, že ani v ambulanciách sa pri jeho zisťovaní vždy nedodržiava správny postup. Ten by ale mali ovládať a dodržiavať aj jednotlivci, ktorí si KT merajú doma. Na stretnutí s novinármi o tom informoval predseda Slovenskej ligy proti hypertenzii, kardiológ Štefan Farský, ktorý zároveň vysvetlil, ako by sa mal KT správne merať.
Platí, že miestnosť, v ktorej sa KT meria, má byť tichá, s primeranou teplotou, no zabezpečiť ticho v ambulancii je fakticky nemožné. Počas celej procedúry by sa s pacientom nemalo verbálne komunikovať. "Pacient musí byť pri meraní KT chrbtom opretý o opierku stoličky, dolné končatiny nesmie mať prekrížené ani visiace, ale voľne položené na podlahe. Iné polohy môžu totiž spôsobiť neželané svalové napätie. Horná končatina, na ktorej je pripnutá manžeta, má byť voľne položená na podložke vo výške srdca, tlakomer má byť tiež umiestnený v jeho výške," povedal doc. Farský. Ak sa totiž potrebná výška nedodrží, hodnoty KT budú skreslené asi o 0,8 milimetrov ortuťového stĺpca (mm Hg) na každý centimeter posunu od výšky srdca. Znamená to, že pri polohe pod úrovňou srdca, sú hodnoty falošne vysoké a naopak, pri polohe nad úrovňou srdca zasa nízke.
Extrémne citlivé sú pri takomto nesprávnom meraní elektronické zápästné tlakomery. V prípade, že pacient sedí na vyšetrovacom stole bez opory chrbta a dolných končatín, diastolický tlak (DTK) je u neho vyšší asi o 5 mm Hg. Rovnako platí, že KT by sa mal zmerať na oboch horných končatinách. Ak sa meria iba na jednej, zvyčajne sa uprednostňuje pravá. Na ľavej totiž bývajú hodnoty KT častejšie falošne nižšie. Ak sú hodnoty zistené na ľavej a pravej končatine rozdielne, za reprezentatívne sa považujú hodnoty na tej strane, kde boli vyššie.
Pokoj je dôležitý nielen počas vyšetrovania, ale aj pred ním. Pred samotným meraním by mal byť pacient v pokoji aspoň päť minút, dve hodiny pred vyšetrením nesmie fajčiť, jesť, ani konzumovať nápoje s obsahom kofeínu. Okrem toho má mať vyprázdnený močový mechúr a časový odstup od ťažšej fyzickej práce má byť aspoň dve či tri hodiny. Aby výsledné hodnoty neboli skreslené, rukávy na košeli, alebo inom oblečení by mali byť voľné. Nesmú totiž obmedzovať prítok krvi do končatiny počas merania.
Meranie KT by sa malo opakovať aspoň dvakrát, s minimálnym časovým odstupom dvoch minút. Zo zistených hodnôt sa potom vypočíta priemer. Meranie treba opakovať viackrát (5-krát i viac), ak je srdcový rytmus nepravidelný. U starších osôb, diabetikov pri závratoch a pri liečbe niektorými liekmi sa odporúča zmerať KT nielen v sede, ale aj po postavení.
Veľký význam z hľadiska presnosti vyšetrenia má zvolená veľkosť manžety. Čím väčší je objem ramena, tým musí byť aj plocha manžety stláčajúca rameno, vyššia. Inak budú aj hodnoty KT falošne vysoké. Pre výber optimálnej veľkosti manžety treba zmerať obvod ramena v strede medzi lakťovým a ramenným kĺbom. Ak je obvod ramena menej ako 33 centimetrov, používa sa tzv. štandardná veľkosť, veľká manžeta sa zasa používa, ak je obvod ramena od 33 do 41 centimetrov a nad viac ako 41 centimetrov sa používa tzv. stehnová manžeta. Pri jej nasúvaní treba pamätať na to, že jej dolný okraj má byť umiestnený 2,5 až 3 centimetre nad lakťovou jamkou. Stred gumového mechúra vo vnútri manžety má ležať priamo nad tepnou, na ktorej sa KT meria. Správne treba určiť aj hodnotu, na ktorú treba manžetu nafúknuť (tzv. maximálna inflácia). Správny postup spočíva v rýchlom nafúknutí manžety a súčasnom sledovaní pulzu na radiálnej tepne. Pri nafukovaní cíti chvíľu človek akoby nemal pulz. Znamená to, že tlak v manžete sa vyrovnal systolickému tlaku (STK). Následne treba odčítať hodnotu KT na stupnici tlakomera a k nej pripočítať 30 mm Hg. Získa sa tak hodnota maximálnej inflácie, na ktorú potom treba nafúkať manžetu počas vlastného merania, či už auskultačného alebo oscilometrického. Niektoré novšie elektronické tlakomery sú schopné rozoznať hodnotu maximálnej inflácie už počas nafukovania manžety a pri jednom nafúknutí aj zmerať správne KT. Dôležitá je aj rýchlosť vyfukovania manžety. Správne by to malo byť asi dva mm Hg za sekundu. Meranie sa má opakovať po jednej až dvoch minútach. Z manžety ale treba najprv úplne vypustiť vzduch.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 20:18