StoryEditor

Prepustení z Ozety môžu mať problémy pri hľadaní práce

13.02.2007, 12:35
Autor:
SITASITA

Trenčiansky úrad práce zatiaľ nevie, či uzavretie závodu na výrobu pánskej konfekcie Ozeta Neo ovplyvní nezamestnanosť v regióne alebo si prepustení zamestnanci dokážu nájsť novú prácu. Ako pre agentúru SITA uviedla riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Trenčíne Teresa Pavlásková, nie je príjemné, keď sa uzatvorí "taká ikona miestneho priemyslu akou Ozeta v Trenčíne je" a o prácu prídu aj ľudia, ktorí v podniku strávili celý produktívny život a po 30 rokoch v závode si musia hľadať nové zamestnanie. Podľa jej slov práca pre týchto ľudí je, avšak na úrade si netrúfajú odhadnúť, či sa prepustení zamestnanci dokážu prispôsobiť novým podmienkam najmä po psychickej stránke. S hľadaním novej práce bude prepusteným zamestnancom pomáhať aj samotná firma.
Koncom januára bolo v trenčianskom okrese bez práce 1 810 ľudí, k 31. marcu by k nim malo pribudnúť 570 úkolových pracovníkov, 85 režijných pracovníkov a 62 technicko-hospodárskych pracovníkov prepustených z Ozety. V Trenčíne by však mali ostať iné činnosti, napríklad dizajnéri. Pavlásková upozorňuje, že zamestnanci pochádzajú aj z okresov Ilava, Nové Mesto nad Váhom a Bánovce nad Bebravou.
Ozeta ponúka 115 voľných pracovných miest vo svojom závode v Topoľčanoch, pričom zorganizuje bezplatnú dopravu zamestnancov autobusmi. Z bánovského okresu sa už ozvala Zornica Banko Fashion, z Púchova Makyta, zatvorením závodu Ozety sa nekončí textilná výroba ani v Trenčíne, podľa Pavláskovej sa aj v krajskom meste nachádzajú voľné miesta pre krajčírky. Ďalšou nádejou prepustených zamestnancov je aj rekvalifikácia, ľudia zruční na šitie sú zruční aj na iné práce vo výrobe, hovorí riaditeľka. Úrad práce o hromadnom prepúšťaní informovali v pondelok, vo štvrtok sa pracovníci úradu stretnú s predstaviteľmi podniku. V Ozete pracujú aj ľudia so zníženou pracovnou schopnosťou. Miestni odborári sa k prepúšťaniu majú vyjadriť dnes popoludní.
Výrobca pánskej konfekcie, spoločnosť Ozeta Neo, a.s. Trenčín, ktorej vlastníkom je skupina Penta Investments, prepustí k 31. marcu tohto roka 870 zamestnancov. Predstavenstvo spoločnosti Ozeta Neo rozhodlo o uzavretí závodu v Trenčíne a prevádzky v Skalici. Po prepustení by Ozeta Neo mala mať 1 500 zamestnancov. Ako príčinu prepúšťania firma uviedla posilňovanie slovenskej koruny, nerentabilné, iba tretinové využívanie výrobnej kapacity trenčianskeho závodu či vysoké mzdové náklady oproti konkurencii z východoeurópskych či balkánskych krajín. Zatvoreniu trenčianskeho závodu "dopomohla" aj nízka nezamestnanosť v regióne, mali by sa tým stabilizovať závody v Topoľčanoch a Tornali, kde je nezamestnanosť neporovnateľne vyššia.
Penta prebrala Ozetu v konkurze pred vyše tromi rokmi. V tom čase mala 3 700 zamestnancov. "Okamžite po prevzatí sme investovali 400 mil. Sk na udržanie prevádzky," povedal predseda predstavenstva Ozeta Neo a jeden z partnerov skupiny Penta Jozef Špirko. V roku 2004 po reštrukturalizačných krokoch vykázala Ozeta Neo stratu 103 mil. Sk, v roku 2005 sa dostala do 52-miliónového zisku, no za minulý rok zaznamenala predbežnú stratu 36 mil. Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 09:31