StoryEditor

Lacný internet chce ANO zaviesť v 18 obciach na východe Slovenska

12.07.2005, 17:52
Autor:
TASRTASR

Lacný internet chce v 18 východoslovenských obciach zaviesť ANO z peňazí Ministerstva hospodárstva SR v rámci projektu Modelový e-región. Malo by ísť o obce patriace do jedného z regiónov Košického samosprávneho kraja, konkrétne dediny zatiaľ vybrané nie sú.
Neobmedzený bezplatný prístup na internet počas piatich rokov majú získať obecné úrady vo všetkých vybraných obciach. Obyvatelia obcí sa budú môcť napojiť za cenu od 399 korún mesačne. Zároveň bude vybudovaná lokálna sieť, ktorá spojí miestne domácnosti, školy, zdravotné strediská, podnikateľov. Moderná technológia umožní občanom nielen prístup na internet, ale aj využívať TV signál, elektronické bankovníctvo či bezplatné telefonovanie.
Poslankyňa za ANO Beáta Brestenská si od projektu sľubuje vyššiu demokratizáciu spoločnosti, rozvoj obcí a celého regiónu, zvýšenie počtu pracovných miest a podporu cestovného ruchu.
Projekt v hodnote 21 miliónov korún zabezpečí Ministerstvo hospodárstva SR. Obce by mali byť vybrané v septembri, napojenie by sa malo uskutočniť ku koncu tohto roku.
Dostupnosť internetu na Slovensku sa podľa Brestenskej zvýšila v poslednom roku len o dve až tri percentá. "Zvlášť sa ukazuje regionálna nerovnováha dostupnosti k internetu. Práve menšie obce, kde je počet medzi 500 až 10 tisíc obyvateľov, majú veľký problém," poznamenala poslankyňa. Na margo niektorých výhrad, že štát financovaním projektu umožní napríklad prístup mládeži k pornografickým stránkam, Brestenská poznamenala, že podľa posledného prieskumu hľadajú ľudia na internete predovšetkým informácie o práci a štúdiu, počasí, doprave a využívajú ho aj na elektronickú poštu, čítanie novín a časopisov či elektronické bankovníctvo.
Upozornenie: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

šao mh tal

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 15:52