StoryEditor

Pavol Hanuska: Tí ľudia u nás prácu nedostanú

19.03.2006, 23:00

Slovenský konzulát v Šanghaji varoval pred narastajúcim počtom žiadateľov o prácu z pomerne chudobnej provincie Zhejiang. Prijali ste aj vy nejaké opatrenia?
- Prišiel nám list z konzulátu, v ktorom sú aj odporúčajúce kritériá, koľko musia mať žiadatelia o prácu z tejto oblasti praxe a v akej triede musia byť zaradení, aby mohli u nás pracovať. Mali sme aj stretnutie s cudzineckou políciou. Podmienky sú veľmi prísne. Musia mať dlhoročnú prax a vzdelanie na úrovní kuchára alebo čašníka. Ľudia z tejto provincie u nás prácu nedostanú, kým nedostaneme z ústredia iné usmernenie.
Konzulát upozorňuje na nedostatočnú kvalifikáciu žiadateľov v oblasti gastronómie. Máte takéto skúsenosti?
- U tých Číňanov, ktorí už na Slovensku pracujú, sa to nepotvrdilo. To vidieť aj u konzumentov, ktorí do týchto reštaurácií chodia, oni predsa posudzujú či je kuchyňa dobrá alebo nie. Nedostali sme ani žiadny podnet, že sa tu vyskytuje hepatitída a že sú na vyšetreniach v našich nemocniciach. Takéto niečo sa nám zatiaľ nepotvrdilo a dúfam, že ani nepotvrdí.
Pracuje na Slovensku veľa Číňanov?
- V Bratislavskom kraji je ich dosť. Nepracujú len na základe povolenia. Často si zakladajú aj vlastné spoločnosti. Niekoľkí už majú aj naše občianstvo. Jedna vlastníčka reštauračnej siete u nás vyštudovala aj vysokú školu. Majú silné rodinné putá. V prvom rade sa snažia sem doviezť svojich rodinných príslušníkov. U tých, ktorí predávajú odevy, je to trošku iné. Jeden sem príde, založí si eseročku a privedie niekoľkých ľudí, tí po čase privedú ďalších, a tak to pokračuje.
Stretávate sa často aj s čiernou prácou?
- U Číňanov ani nie. Je to predovšetkým parketa inšpektorátu práce. My sme im pomáhali aj so súčinnosťou cudzineckej polície. Ešte pred koncom roka sme robili veľkú akciu aj v Bratislave na Miletičovej.
Čo všetko musia urobiť čínski občania, aby mohli pracovať na Slovensku?
- Ten, kto ich sem chce dostať, teda majiteľ reštaurácie, musí ísť do Číny a vybaviť všetky náležitosti. Musí doniesť preložené doklady o vzdelaní. Prejde to cez ich úrady a cez náš konzulát a až potom príde sem so všetkými vyplnenými formulármi a fotkami. Niekedy máme aj my pochybnosti, či sú títo ľudia dostatočne spôsobilí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 03:45