StoryEditor

Minister obrany bude môcť rozhodnúť o zostrelení civilného lietadla

27.10.2005, 10:52
Autor:
TASRTASR

Minister obrany bude môcť rozhodnúť o zostrelení civilného lietadla, ktoré by mohlo byť použité ako prostriedok teroristického útoku. Hovorí o tom návrh novely zákona o ozbrojených silách a leteckého zákona, ktorý dnes poslanci posunuli do ďalšieho legislatívneho procesu.
Medzi ďalšie opatrenia proti narušiteľovi vzdušného priestoru, ktoré môže použiť armáda, patrí odklonenie letu, vynútenie pristátia, hrozba použitia zbrane a vystrelenie varovných výstrelov. Posledným prostriedkom je práve prerušenie letu.
Policajti by mali mať nárok na odchodné až po odslúžení najmenej desiatich rokov, a nie piatich, ako to je v súčasnosti. Zmenu by mal priniesť vládny návrh novely zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, ktorý dnes parlament posnul do druhého čítania. Slovenskí občania, ktorí majú ďalšie štátne občianstvo, si budú môcť zvoliť používanie svojho priezviska v podobe, ktorá je v súlade s právom alebo tradíciou tohto druhého štátu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o mene a priezvisku, o ktorej budú poslanci diskutovať vo výboroch.
Poslancom zastupiteľstiev samosprávnych krajov by sa od budúceho roka mala ohraničiť výška odmien. Hovorí o tom vládny návrh novely o samospráve vyšších územných celkov, ktorú odobril parlament a posunul do druhého čítania. Poslancom VÚC, ktorí nie sú dlhodobo uvoľnení na výkon funkcie, bude možné poskytnúť odmenu ročne najviac vo výške 20-násobku minimálnej mesačnej mzdy, čo je v súčasnosti asi 130 tisíc korún. Členovia komisií, ktorí nie sú poslancami, budú môcť dostať odmenu maximálne do výšky 10-násobku minimálnej mesačnej mzdy.

Do druhého čítania postúpila aj novela zákona o integrovanom záchrannom systéme. Vozidlá záchranných zložiek by mali byť najneskôr do 30. júna 2007 označené symbolom SOS 112 červenej alebo bielej farby. Povinnosť sa bude týkať vozidiel hasičov, záchranárov, horskej a banskej záchrannej služby a kontrolných chemických laboratórií civilnej ochrany. Jednotné európske číslo tiesňového volania 112 je medzinárodným symbolom vyjadrujúcim žiadosť o pomoc v rámci Európskej únie.
Parlament tiež rozhodol, že sa bude ďalej zaoberať novelou zákona o poskytnutí peňažného príspevku osobám zaradeným v rokoch 1948 až 1954 do vojenských táborov nútených prác, ktorá spresňuje a formálne uľahčuje vybavenie nároku na finančné odškodnenie bývalých príslušníkov pomocných technických práporov a ich pozostalým manželkám.
Podporu získala aj novela zákona o zdravotnom poistení. Medzi poistencov štátu by sa mali zaradiť aj osoby vykonávajúce činnosť osobného asistenta u zdravotne postihnutého občana. Tieto osoby by však nemali byť ani zamestnancami, ani samostatne zárobkovo činnými osobami.
V druhom čítaní sa bude diskutovať aj o sociálnom poistení, o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci, ako aj o inšpekcii práce. Negatívne stanovisko zaujala snemovňa k novele ústavy o sľube poslanca pred nástupom do parlamentu, tri novely komunistického poslanca Karola Ondriaša. Poslanec SDKÚ Stanislav Škoda stiahol z rokovania novelu zákona o podmienkach prevádzky vozidiel na pozemných komunikáciách.
Podvečer poslanci prerokovali viacero právnych noriem, ktoré sami vypracovali. O ich osude rozhodnú v stredu po 11. hodine. Rokovanie krátko po 19. hodine prerušil podpredseda parlamentu Viliam Veteška. V stredu o 09.00 hodine bude schôdza parlamentu pokračovať zákonmi z rezortu zdravotníctva o prírodných liečebných kúpeľoch a o ochrane zdravia ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 10:17