StoryEditor

Vybudovanie memoriálu obetiam leteckého nešťastia trvalo rok a tri mesiace

19.05.2007, 12:38
Autor:
TASRTASR

Od myšlienky vybudovať memoriál obetiam leteckého nešťastia vojenského špeciálu AN-24 až po jeho dnešné odhalenie v centre maďarskej obci Hejce uplynul rok a tri mesiace. Výstavbu pamätníka spomalila výmena ministra obrany, nedostatky v evidencii dokumentov či odloženie termínu odlievania bronzovej sochy z dôvodu zložitej technológie citlivej na teplotné zmeny.
Niekoľko týždňov po tragickej havárii vojenského špeciálu z 19. januára 2006 sa vláda SR vo februári minulého roka rozhodla vybudovať pamätník 42 obetiam leteckého nešťastia. Prvé stretnutie medzirezortnej komisie k stavbe pamätníka sa uskutočnilo už tri mesiace po nešťastí, 20. apríla 2006.
Medzirezortná komisia na druhom májovom zasadnutí stanovila vyhotovenie pamätníka na 15. október až 1. november minulého roka.
Vo verejnej architektonicko-výtvarnej súťaži uspel návrh autorov z Galanty, akademického sochára Ladislava Saba a architektov Vavrinca Perleczkého a Ladislava Molnára.
V októbri, po nástupe nového ministra obrany SR Františka Kašického a pri kompletizácii podkladov a dokumentov na stavebné riešenie, ministerstvo zistilo nedostatky v evidencii dokumentov, zmlúv a finančných príspevkov na výstavbu.
Koncom októbra autori pamätníka predložili reálny návrh na definitívne odhalenie memoriálu na máj 2007. Dôvodom posunutia termínu bola zložitá technológia odlievania bronzovej sochy, ktorá je citlivá na teplotné zmeny, preto ju bolo možné realizovať až začiatkom tohtoročnej jari.
Na prvé výročie leteckého nešťastia 19. januára tohto roka vojenský ordinár František Rábek spolu s ministrom obrany SR Františkom Kašickým položili a posvätili základný kameň pamätníka.
Pôvodne mal mať pamätník podobu ležiaceho anjela so zlomenými krídlami. Po rokovaní ministerstva obrany s katolíckou cirkvou v Maďarsku sa nakoniec obe strany dohodli, že pamätník bude mať podobu padajúcej figurálnej postavy v tieni torz štyroch kmeňov stromov.
Podľa informácií hovorcu Ministerstva obrany SR Vladimíra Gemelu bude umelcom vyplatených 4,5 milióna korún. Z nich 1,5 milióna pochádza z verejnej zbierky a po rovnakej sume prispeli vláda SR a ministerstvo obrany SR. Doteraz bolo umelcom vyplatených 3,1 milióna Sk, dodal Gemela.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 04:43