StoryEditor

Súd s podnikateľom libanonského pôvodu Tarekom B. bude pokračovať v pondelok

20.05.2007, 10:17
Autor:
TASRTASR

Súdne pojednávanie s podnikateľom libanonského pôvodu Tarekom B. bude pokračovať v pondelok. Samosudkyňa Okresného súdu Bratislava II bola nútená posledné pojednávanie, ktoré sa uskutočnilo 2. mája, odročiť, lebo nový advokát obžalovaného Roman Maťašovský nemal dostatok času, zákonom stanovenú lehotu, na naštudovanie spisového materiálu. O výmenu advokáta požiadal obžalovaný nedávno, keďže voči pôvodnému vraj stratil dôveru.

Maťašovský sa minulý týždeň zúčastňoval na pojednávaniach na Špeciálnom súde, kde obhajoval odsúdených Patrika P. a Dávida B. v kauze nebankových subjektov. Preto vylúčil, že by išlo o obštrukcie v konaní. Bol dokonca ochotný v prípade pokračovania pojednávania vypovedať plnú moc klientovi Tarekovi B. Je možné, že na pondelkovom pojednávaní už padne rozsudok.

Keďže ani prípadný náhradný obhajca nemôže fungovať bez hlavného, samosudkyňa potvrdila, že nemala inú možnosť ako pojednávanie odročiť. Dodala, že sa tým dostala do časovej tiesne. KS už predtým zamietol Tarekovu námietku zaujatosti voči samosudkyni okresného súdu, ktorú vzniesol na marcovom pojednávaní.

Obžaloba kladie Tarekovi B. za vinu, že si požičal od firmy Petina International 1,3 milióna korún a v stanovenej lehote ich nevrátil. Zároveň sa dohodol s rovnakou firmou na kúpe auta, ale za voz nezaplatil. Obhajoba sa bráni tým, že Tarek B. peniaze vrátil ešte pred podaním trestného oznámenia a za auto sumu nevyplatil preto, lebo firma nedodržala dohodu o prepise v technickom preukaze.

O Tareka B. má však záujem aj česká polícia, ktorá požiadala slovenské orgány o jeho vydanie. KS v Bratislave o vydaní rozhodol 9. januára, Najvyšší súd SR 1. februára jeho rozhodnutie potvrdil. Tareka B. však budú môcť vydať do ČR, až keď sa skončí jeho kauza na Slovensku a po prípadnom odpykaní trestu.

Tarek B. už šesť rokov v ČR čelí obžalobe z podvodov so škodou okolo 700 miliónov českých korún. Vlani v novembri pribudlo obvinenie z podielu na únose Lamberta Krejčířa v roku 2002. České súdy mu môžu uložiť až mimoriadny trest - 15 rokov väzenia a nariadiť zhabanie jeho majetku.

Podnikateľ sa v slovenskej väznici pokúsil 5. februára o samovraždu.

Tarek B. pochádza z Libanonu. Do bývalého Československa prišiel v roku 1983 študovať techniku na pražskej ČVUT. Štúdium však nedokončil a po roku 1989 začal podnikať. Bilancia jeho obchodných aktivít na konci 90. rokov predstavovala 750 miliónov českých korún nesplatených úverov. Tri roky preto strávil vo väzbe.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 13:30