StoryEditor

Vybrané SŠ by mali začať učiť po novom o dva roky

02.12.2005, 14:31
Autor:
TASRTASR

Do nového systému vzdelávania by sa 30 až 50 vybraných stredných škôl malo zapojiť v školskom roku 2007 - 2008.
Školy by mali ustúpiť od vyučovania tradičných predmetov ako matematika či dejepis a učiť v širších súvislostiach. Umožniť to majú vzdelávacie oblasti, napríklad prírodných či humanitných vied. "Ide o úplnú zmenu, ktorá bude alternatívnou súčasnému vzdelávaniu," povedal na dnešnej tlačovej konferencii koordinátor projektu Pavol Černek zo Štátneho pedagogického ústavu (ŠPÚ). Aj z tohto dôvodu sa nový systém bude testovať len na gymnáziách.
Jednou z noviniek bude podľa Černeka aj väčšia voľnosť vo vyučovaní pre školy. Približne jednu tretinu učiva bude môcť škola upraviť podľa vlastných potrieb či potrieb regiónu. Pravdepodobne 18 hodín z približne 30 až 32 týždenne odučených hodín bude viazaných na kurikulum predpísané štátom, zvyšných 12 až 13 si prispôsobí škola, alebo samotný učiteľ. Na rozhodnutí školy bude aj to, či všeobecný základ odučí v prvých dvoch ročníkoch, alebo aj vo vyšších. Výnimkou by podľa Černeka mali byť napríklad cudzie jazyky, ktoré je vhodné študovať bez prerušenia počas celého štúdia. Malo by im byť v spomínanom základe vyčlenených asi šesť hodín týždenne.
S reformou vzdelávania bol dlhodobo spájaný takzvaný školský zákon, prijatý ešte v roku 1984. Ten mal naštartovať zmeny vedúce k lepšiemu uplatneniu absolventov škôl na trhu práce. Minister školstva Martin Fronc však dnes označil toto spájanie reformy so zákonom za mýtus. Vzhľadom na náročnosť reformy je podľa neho nevyhnutné uvažovať v horizonte asi desiatich rokov a zmeny musia navrhovať aj samotné školy. Práve pre ne je určená výzva z Európskeho sociálneho fondu (ESF) na prípravu alternatívnych študijných programov. Školy s úspešnými projektmi by mali potom testovať aj celý systém navrhnutý ŠPÚ. Po otestovaní nového systému na vybraných školách sa naň postupne preorientujú aj všetky ostatné na Slovensku.
Reformu vzdelávania považuje za nevyhnutnú aj eurokomisár Ján Figeľ, ktorý pripomenul, že podobné zmeny sa dejú aj v okolitých krajinách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 19:26