StoryEditor

Ruskove argumenty? Palko hovorí o taľafatkách

Minister vnútra Vladimír Palko (KDH) včera neodpovedal, či koaličnej ANO vysvetlí jej podozrenia o údajnom zneužívaní polície. Predseda aliancie Pavol Rusko v pondelok tlmočil vyjadrenia troch osôb, ktoré hovoria o údajnom trestnom stíhaní na objednávku, ovplyvňovaní svedkov, či účelovom preverovaní vybraných politických strán a finančných skupín. "To budú asi nejaké taľafatky," reagoval včera Palko.

Minister vnútra Vladimír Palko (KDH) včera neodpovedal, či koaličnej ANO vysvetlí jej podozrenia o údajnom zneužívaní polície. Predseda aliancie Pavol Rusko v pondelok tlmočil vyjadrenia troch osôb, ktoré hovoria o údajnom trestnom stíhaní na objednávku, ovplyvňovaní svedkov či účelovom preverovaní vybraných politických strán a finančných skupín. "To budú asi nejaké taľafatky," reagoval včera Palko. Rusko preto vyzval premiéra Mikuláša Dzurindu, aby k podozreniam zaujal stanovisko. Na jeho vyjadrenie si chce počkať aj šéf poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos. "Bolo by však zlé, keby do toho vstupovali politické strany, je to vec orgánov činných v trestnom konaní."
Výpovede na prokuratúre
Rusko však trvá na jasnom vysvetlení, inak bude žiadať ministrov odchod. Šéf ANO má v rukách tri výpovede: novinára Dušana Valka, bývalého člena dozornej rady elektrární Jozefa Vašinu -- obaja tvrdili, že ich vyšetrovatelia nahovárali vypovedať proti Ruskovi v kauzách údajného vydierania podnikateľa Františka Mojžiša, resp. riaditeľa elektrární Miroslava Rapšíka. Treťou je výpoveď bývalého vyšetrovateľa z Úradu boja proti korupcii. Valkovu a Vašinovu výpoveď už dostala aj prokuratúra. "V prvom prípade neboli zistené žiadne skutočnosti, ktoré by smerovali k stíhaniu niektorých osôb. Druhý prípad rieši vojenská obvodná prokuratúra," informovala HN hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Svetlana Husárová. Tretiu výpoveď bývalého vyšetrovateľa z tímu, ktorý viedol Jozef Šátek, doručí predseda ANO prokuratúre v najbližších dňoch. Expolicajt okrem iného tvrdí, že Rusko bol "účelovo rozrábaný". Rezort vnútra oznámenia o prípadoch, ktoré zverejnil Rusko, nemá. "V prebiehajúcej kauze zmeniek ministra hospodárstva je zaujímavé načasovanie medializácie týchto oznámení. Je podivuhodné, že prichádzajú po dvoch rokoch," dodal hovorca ministra vnútra Boris Ažaltovič.
Určite to nezaspí
Podozrenia o činnosti bývalého špeciálneho Šátekovho tímu budú zaujímať aj parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť. "Tá kauza určite nezaspí. Sú poslanci, ktorí sa určite radi na tieto veci pozrú," uviedol pre HN šéf výboru Robert Kaliňák (Smer-SD). Podľa neho o stíhaní na objednávku či ovplyvňovaní svedkov sa na Slovensku hovorí už dvanásť rokov. "Musia byť však konkrétne dôkazy. Tieto možno konkrétne sú. Uvidíme." Člen výboru Ladislav Polka (nezávislý) kritizuje už existenciu akýchkoľvek špeciálnych policajných či justičných útvarov. "Od počiatku som tvrdil, že je to zárodok nezákonnosti." Pripomína, že takéto útvary nie je možné prakticky nijako kontrolovať.

Politické objednávky sú hlúposť
Bývalý riaditeľ Úradu boja proti korupcii Jozef Šátek v rozhovore pre HN
Predseda ANO Rusko predložil fakty, ktoré majú svedčiť o zneužívaní polície. Váš tím údajne viedol trestné stíhania na objednávku...
-- Ani v roku 1995 sa nikomu nepodarilo presvedčiť ma, aby som pracoval na politickú objednávku. A za vtedajšieho režimu som z toho mohol mať aj veľký profit. Neviem, prečo by som práve teraz mal robiť niečo také. Vždy som pracoval na základe podnetov, ktoré k nám chodili z otvorených alebo operatívnych zdrojov. Rozpracúvali sme podozrenia na mnoho osôb -- aj ústavných činiteľov, pretože to patrilo do našej kompetencie. Politické objednávky sú hlúposť, ktorú si vymyslí každý, kto má a mal s nami problémy.
Prečo prišiel Pavol Rusko s takýmito podozreniami práve teraz?
-- Pretože mu tečie do topánok. Keď už raz niekto povie, že silové rezorty boli zneužívané, musel opakovať to isté, čo hovoril už niekoľkokrát. Zrátal som si to: asi štyri- alebo päťkrát na nás podal trestné oznámenia a zatiaľ boli všetky zastavené s tým, že nešlo o trestný čin.
Rusko hovoril aj o ovplyvňovaní svedkov. V akom vzťahu ste boli k vyšetrovateľom?
-- Ako riaditeľ úradu som na nich nemal priamy dosah. Medzi nami boli riaditelia odborov a vedúci oddelení. Vyšetrovatelia sú navyše samostatní, a tak aj rozhodujú. Je jasné, že nadriadení s nimi prípady konzultujú. Určite som veci s vyšetrovateľmi konzultoval aj ja, ale zodpovednosť bola vždy na nich. Oni sa museli rozhodnúť, či niektoré veci prijmú alebo nie. Nikdy nikto nedával pokyn vyšetrovateľovi, že má konať tak alebo onak.
Minister hospodárstva sa okrem iného odvoláva na výpoveď vášho bývalého vyšetrovateľa!
-- Už predtým podal trestné oznámenie a vypovedal na nás bývalý redaktor TV Markíza Dušan Valko, pričom jeho tvrdenie bolo vyvrátené a trestné stíhanie zastavené. Samotný pán Rusko tvrdil v kauze odpočúvania jeho telefonátu s redaktorom SME, že ja a môj úrad sme ho nezákonne odpočúvali, čo tiež nebola pravda a trestne stíhaní boli príslušníci spravodajskej služby. S pokojom očakávam rovnaký výsledok aj v iných takýchto nepravdivých svedectvách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 23:16