StoryEditor

Poslanci NR SR, ktorých zvolili do VÚC, môžu byť podľa Gašparoviča problémom

28.11.2005, 10:30
Autor:
TASRTASR

Poslanci NR SR, ktorí zároveň pôsobili ako primátori, starostovia či mestskí poslanci, boli podľa prezidenta Ivana Gašparoviča problémom už vtedy, keď predsedal NR SR.
"Ťažko rozdeľovali túto prácu do dvoch postáv," pripustil dnes prezident na otázku na TASR. Na druhej strane pri duplicitných funkciách môže byť podľa neho prínosom, že ich nositelia majú väčšie informácie a možnosti ovplyvniť dianie v jednom i druhom úrade. Duplicita sa prejavuje najmä v tom, že kandidovali do VÚC tváre, ktoré ľudia poznajú z vyššej politiky. Na otázku, či je to dobré, alebo zlé, prezident jednoznačne odpovedať nevie. Celkovo si podľa neho občania ešte neveľmi uvedomujú kompetencie VÚC.
V sobotných voľbách do VÚC voliči rozhodli, že v regionálnych zastupiteľstvách budú zasadať aj osobnosti z vysokej politiky. Ďalšiu funkciu tak získala europoslankyňa Monika Beňová, poslanci NR SR Robert Kaliňák a Peter Oremus zo Smeru-SD či József Kvarda, Pál Kesegh, Iván Farkas, Tibor Bastrnák - v súčasnosti aj primátor Komárna a Gábor Gál zo SMK. Zvolili aj Tibora Tótha, Viliama Novotného a Jozefa Mikuša z SDKÚ, ale aj poslanca ĽS-HZDS Jána Dlhopolčeka, ktorý je aj primátorom Hlohovca. K poslaneckým funkciám v regiónoch voliči pomohli aj štátnym tajomníkom; Jánovi Kotuľovi z ministerstva dopravy, Martinovi Padovi z rezortu vnútra, Lászlóvi Pomothymu z ministerstva hospodárstva a Petrovi Ottingerovi zo zdravotníctva. Stalo sa však aj to, že známe tváre z parlamentu vo voľbách do VÚC neuspeli, napríklad Roman Vavrík z SDKÚ, Karol Ondriaš z KSS alebo Branislav Opaterný zo SF. Okrem poslancov NR SR sa to v regionálnej samospráve "hemží" menami primátorov, starostov a ich zástupcov, ale aj mestských poslancov. Medzi neúspešných kandidátov v týchto voľbách patrí aj račiansky starosta Pavol B. (KDH), obžalovaný z korupcie.
Upozornenie: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 08:35