StoryEditor

V októbri bude v SR rad podujatí približujúcich španielsku kultúru

10.10.2005, 18:15
Autor:
TASRTASR

Rozhlasové pásmo venované 400. výročiu vydania prvého dielu slávneho románu španielskeho spisovateľa Miguela de Cervantesa Saavedru - Don Quijote otvorí v utorok 11. októbra sériu kultúrnych podujatí približujúcich španielsku kultúru, ktoré budú tento mesiac na Slovensku.
Program s názvom Rytier smutného zovňajšku pripravili hispanisti Vladimír Oleríny a Roman Brat. Slovenský rozhlas ho odvysiela o 20.00 h na Rádiu Slovensko v predvečer štátneho sviatku Španielska - Dňa španielskeho kultúrneho dedičstva - 12. októbra.
Španielsku kinematografiu budú v rámci Dní latinského filmu v Bratislave (13. - 16. októbra) reprezentovať dva filmy - Netrpezlivý alchymista (El alquimista impaciente) vyrobený v roku 2001 a film Divosi (Los salvajes) z roku 1991, oba získali viaceré ocenenia doma i v zahraničí. Španielsko bude zastúpené aj na Dňoch iberoamerického filmu od 17. do 20. októbra v bratislavskom kine Mladosť.
V rámci gitarového festivalu Cithara Aediculae vystúpi 19. októbra v Synagóge v Nitre španielska gitaristka Anabel Montesinos, ktorá uvedie skladby Paganiniho, Scarlatiho, Regondiho, Albéniza a iných majstrov.
V galérii Prokop v Pezinku si záujemcovia môžu pozrieť výstavu fotografií Bits of Humanity, ktorých autorom je španielsky fotograf Jerónimo Molero.
Španielske filmy zamerané na dielo Don Quijote budú premietať aj v Cervantesovej aule na pôde Ústavu medzinárodných programov Ekonomickej univerzity na Konventnej ulici v Bratislave.
Kultúrne podujatia sa realizujú s podporou Veľvyslanectva Španielskeho kráľovstva v SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 05:16