StoryEditor

KDH a SNS sa zhodli - nechcú autonómiu južného Slovenska

20.05.2007, 13:51
Autor:
SITASITA
Keď sa SMK ocitla mimo vládnej koalície, musela zmeniť stratégiu. V minulosti táto strana vytvárala spoločenské podmienky na autonómiu, povedal v relácii STV O päť minút 12 predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj.

Dodal, že SMK, aj keď sa od petície pre autonómiu dištancuje, osem rokov vo vláde podmienky pre autonómiu pripravovala. Autonómia južného Slovenska je pre KDH absolútne vylúčená, povedala poslankyňa KDH Mária Sabolová. Dodala, že téma autonómie je témička, ktorú vyťahuje SNS, ktorá sa vzájomne potrebuje s SMK.

Kauza Hedvigy M. podľa oboch politikov nie je na Slovensku spolitizovaná. Rafaj tvrdí, že naše orgány činné v trestnom konaní konajú v tomto prípade profesionálne a zodpovedne. Podľa Rafaja celá iniciatíva maďarských poslancov, ktorí tvrdia, že na Slovensku sa pripravuje vykonštruovaný súdny proces, je zasahovaním do vnútorných záležitostí štátu a to je neprípustné. S tým sa stotožňuje aj Sabolová, ktorá si však myslí, že skutok sa stal. Zo strany SMK bolo podľa nej nešťastné prihlásiť sa ku kauze a spolitizovať ju. Rovnako bolo podľa Sabolovej nešťastné vyjadrenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý povedal, že skutok sa nestal. Rafaj Sabolovú upozornil, že spochybňuje výsledky vyšetrovania. Tá zdôraznila, že ide o jej názor a v konečnom dôsledku o celej kauze rozhodne súd.

SNS podľa Rafaja rešpektuje obsiahly záväzok v programovom vyhlásení vlády o prijatí nového Zákonníka práce. Tento problém sa riešiť musel a podľa Rafaja doň dosť razantne vstúpili odborári, ktorí idú nad to, čo slovenská ekonomika zvládne. SNS navrhla zúžiť definíciu závislej činnosti a obmedziť práva odborárov. "Socializmus skončil," zdôraznil Rafaj. Podľa Sabolovej v súčasnosti máme vyvážený zákonník práce. Návrh, ktorý je v NR SR, zvýhodňuje skôr odborárskych predákov ako zamestnancov. KDH spolu s ostatnými opozičnými stranami pripraví pozmeňujúce návrhy, ktoré predloží do NR SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 11:52