StoryEditor

Miklos: Tatranská Tichá dolina má zostať tichou

13.06.2005, 19:12
Autor:
TASRTASR

So situáciou v odstraňovaní kalamitného dreva z vysokotatranských dolín Tichá a Kôprova sa oboznámil dnes minister životného prostredia Lászlo Miklós. Navštívil ich v súvislosti so sporom ochranárov so Štátnymi lesmi TANAP-u v odstraňovaní stromov mimo približovacej cesty v doline, ktorej časť územia sa nachádza v najvyššom piatom stupni ochrany.
"Vysokotatranská Tichá dolina má zostať tichou," povedal Miklós po prechádzke dolinou. Dodal, že tatranské územie s najväčšou ochranou má byť nedotknuté. Minister bude čakať na výsledok šetrenia Inšpekcie životného prostredia, ktorá pozastavila ťažbu dreva v uvedenej lokalite do vydania svojho rozhodnutia.
Lesníci začali ťažiť drevo v okolí asfaltovej zvážnice v Tichej a Kôprovej doline na základe odporúčania Okresného hasičského a záchranného zboru v Poprade, ktoré im nariadilo uvoľňovať lesné cesty pre prejazd hasičskej techniky v prípade vzniku požiaru. Vytvárali tak až 50 m široké protipožiarne prieseky v okolí lesných ciest.
Na tento problém upozornili mimovládne ochranárske organizácie, ktoré sa domnievajú, že ide o nepovolenú činnosť. Podľa názoru riaditeľa Správy TANAP-u Tomáša Vančuru postup Štátnych lesov TANAP-u je v rozpore so zákonom o TANAP-e. Tvrdí, že problém pri odstraňovaní kalamitného dreva z Tichej a Kôprovej doliny nemusel byť, keby boli s nimi pracovníci štátnych lesov konzultovali uvedený postup. Tento názor zastávajú aj mimovládne ochranárske organizácie, ktoré upozornili verejnosť na situáciu. "Ťažba dreva v Tichej doline je nesystematický krok, lebo nie sú zabezpečené oveľa dôležitejšie úseky a komunikácie na území Tatier. Týmto postupom narúšajú drevorubači tamojšie vzácne biotopy," povedal Rastislav Mičaník z Lesoochranárskeho zoskupenie Vlk. Národná prírodná rezervácia Tichá dolina patrí k najvzácnejším klenotom národného prírodného dedičstva na Slovensku. Zároveň spĺňa kritériá pre územie medzinárodného významu, dodal Mičánik.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 13:51