StoryEditor

Szigeti sa rozhodol odstúpiť z druhého kola voľby predsedu NSK

29.11.2005, 13:27
Autor:
TASRTASR

Kandidát Strany maďarskej koalície (SMK) László Szigeti sa rozhodol odstúpiť z druhého kola voľby predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK). Predsedníctvo nitrianskej krajskej rady SMK a vedenie strany to zobrali na vedomie.
"Nechceme byť naďalej nejako nápomocní k tomu, aby sa zhoršovali slovensko-maďarské vzťahy, minimálne na úrovni nitrianskeho VÚC," povedal predseda SMK Béla Bugár. Podľa Szigetiho je to riešenie v záujme predchádzania ďalšieho rozdúchavania emócii a nacionálnych vášni v rámci NSK.
V druhom kole voľby predsedu NSK sa tak stretne Milan Belica zo širokej slovenskej koalície HZDS-ZSNS-Agrárna strana vidieka-KSS-ĽB-PSNS s tretím najúspešnejším kandidátom Jánom Greššom, ktorého nominovala koalícia SDKÚ-DS. SDKÚ podľa Bugára zatiaľ neoslovila SMK, aby podporili v druhom kole volieb ich kandidáta. "Predpokladám, že SDKÚ bude určite rokovať so všetkými... Budú sa snažiť získať čo najviac hlasov. My sme otvorení poprípade aj k tomuto," uviedol Bugár. SMK za odstúpenie Szigetiho podľa neho nechce nič. Bugár Szigetiho rozhodnutie oznámil dnes ráno premiérovi a predsedovi SDKÚ Mikulášov Dzurindovi.
"My nemienime deklarovať žiadnu podporu. Nemienime deklarovať také niečo, že v koho prospech som odstúpil," dodal Szigeti.
Situáciu po regionálnych voľbách analyzovalo v pondelok predsedníctvo krajskej rady, pričom väčšina názorov smerovala k tomu, že najlepšie by bolo odstúpenie. Szigeti si tento názor osvojil.
V Nitrianskom samosprávnom kraji sa podľa Bugára dokázalo, že etnicky je možné vyburcovať voličov slovenskej národnosti, ale maďarskej národnosti nie. Poukázal na to, že vysoká volebná účasť v kraji bola len v slovenských obciach. SMK podľa neho nechce, aby sa zvyšovalo napätie medzi Maďarmi a Slovákmi. "Z našej strany to má byť určitým gestom smerom na ostatné strany, aj smerom na voličov nitrianskeho VÚC," konštatoval šéf SMK. Belica sa podľa neho tak ako pred štyrmi rokmi určite bude snažiť pôsobiť etnicky.
Szigeti sa poďakoval voličom, ktorí podporili SMK a jeho kandidatúru v sobotňajších voľbách.
Bugár tiež informoval o odporúčaní strany smerom ku kumulovaniu volených funkcií. Každý novozvolený poslanec regionálneho zastupiteľstva sa bude musieť rozhodnúť, či bude kandidovať na post poslanca Národnej rady SR.
Bugár si nemyslí že to, čo vzniklo v regionálnych voľbách, bude platiť aj na úrovni veľkej politiky. Skúsenosť z týchto volieb podľa neho hovorí, že na neštandardné spojenia sa dá aj doplatiť. Poukázal pritom na prípad ĽS-HZDS. Nemyslí si, že v budúcoročným parlamentných voľbách dôjde k spojeniu pravicových a ľavicových strán.
O prípadnej podpore SMK v druhom kole volieb predsedov VÚC v ďalších krajoch rozhodnú krajské orgány strany.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 04:52