StoryEditor

Prezident Gašparovič prijal našich amerických krajanov

14.05.2007, 16:11
Autor:
TASRTASR

Pri príležitosti 100. výročia založenia Slovenskej ligy v Amerike (SLA) prijal dnes prezidentský pár 25 našich krajanov z tejto organizácie.
Hneď v úvode stretnutia im hlava štátu poďakovala za to, čo urobili v prospech zvrchovanosti Slovenska v zahraničí. Zároveň dodal, že bez ich podpory by sa Slovensko nedostalo na dnešnú pozíciu. Prezident ich ocenil aj za to, že si zachovávajú slovenský jazyk a kultúru, a za pomoc všetkým Slovákom, ktorí museli dobrovoľne či nedobrovoľne opustiť vlasť.
"Vašou zásluhou vznikla nová inteligencia, ktorá nielen v Spojených štátoch, ale aj doma na Slovensku podporuje vaše myšlienky," dodal Gašparovič.
Pobyt skupiny našich krajanov u nás, pred oficiálnymi oslavami storočnice SLA v Amerike, je podľa predsedníčky Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Vilmy Prívarovej spojený s návštevou významných historických pamätných miest Slovenska. Nad oslavami v Bratislave, ktoré úrad organizuje, prijal záštitu Ivan Gašparovič.
Ako poznamenal na stretnutí člen Výkonnej rady SLA, jej čestný tajomník a vydavateľ Slováka v Amerike Jána Holý, keď sa pred sto rokmi rodila SLA, slovenský národ žil v úplnej biede. "Bol potláčaný a nie je preháňaním povedať, že vtedy bol slovenský národ na pokraji zániku. Keď bol umlčaný, mali sme už v Amerike skoro pol milióna Slovákov," konštatoval Holý.
Podľa našich krajanov bola Pittsburská dohoda za celých 90 rokov inšpiráciou pre mnohých Slovákov. Aj na dôkaz toho priniesli prezidentovi Gašparovičovi ukázať originál tejto dohody. "Vy budete prvý prezident, ktorý ju bude vidieť v originálnej forme," hrdo dodal Holý.
SLA vznikla 26. mája 1907 v Clevelande, ktorý bol v tom čase spolu s Pittsburgom najvýznamnejším centrom slovenského národného a kultúrneho života. V súčasnosti SLA združuje niekoľko organizácií a spolkov a má asi 300-tisíc členov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 07:49