StoryEditor

Jahnátek považuje zisky SPP za nemorálne

11.02.2007, 08:43
Autor:
TASRTASR
Podľa Jahnátka vytvára SPP ročne obrat 92 miliárd Sk a z toho priznáva 28 miliárd Sk zisku, pričom spoločnosť nemá žiadne prevádzkové úvery, čo Jahnátek považuje za ekonomickú anomáliu.

Minister hospodárstva SR Ľubomír Jahnátek považuje zisky Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) za nemorálne. Podľa neho vytvára SPP ročne obrat 92 miliárd Sk a z toho priznáva 28 miliárd Sk zisku, pričom spoločnosť nemá žiadne prevádzkové úvery, čo Jahnátek považuje za ekonomickú anomáliu. Uviedol to v súvislosti s novelou zákona o regulácii v sieťových odvetviach v dnešných Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu.
SPP má zisk z tranzitu. Zo štyroch rúr s priemerom vyše metra, cez ktoré zásobuje západnú Európu. A 95 % zisku je z toho, že tento plyn cez Slovensko prejde, reagoval na ministrove slová poslanec NR SR za SDKÚ-DS Stanislav Janiš. Pripomenul, že SR má ako majoritný 51-% akcionár SPP na 28-miliardovom zisku SPP taktiež podiel, z ktorého saturuje zdravotníctvo či školstvo.
Novela, ktorú Národná rada (NR) SR schválila 7. februára, zavádza komplexnú reguláciu cien energií, personálne oddelenie regulačnej rady od regulačného úradu a účasť Ministerstva hospodárstva (MH) SR na cenovom konaní Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Rovnako zavádza možnosť odvolať členov regulačnej rady za nedodržanie regulačnej politiky.
Práve komplexná regulácia cien, ktorú novela zavádza, by mala podobným anomáliám ako v prípade SPP zabrániť, konštatoval minister. Novela podľa neho zabráni aj neférovým obchodom, za aké považuje obchodnú taktiku Enelu, keď spoločnosť v lete zvýšila cenu pre domácich odberateľov o 400 Sk za megawat bez toho, aby vykázala nárast nákladov. Garantujem vám, že keď bude platiť táto novela, už takéto a takéto neférové obchodné ťahy zo strany Enelu, ani zo strany iných dodávateľov nebudú možné, lebo ÚRSO to na základe kompetencií odhalí, vyhlásil v diskusii Jahnátek.
Podľa ministra je nepochopiteľné, ako je možné, že cena plynu vzrastie o 300 a viac %, keď sa plyn nakúpi z Ruska za 4,70 Sk a SPP ho distribuuje prostredníctvom siete už vybudovaných potrubí, do ktorých neinvestuje, za 13,90 Sk. To je práve v tej zakuklenej kalkulácii. Chceme, aby v rámci novej regulačnej politiky, ktorú musí vypracovať nová Rada pre reguláciu, sa práve takéto skryté formy, kde sa naháňali zisky pre monopoly, odstránili. Aby občan dostal objektívnu cenu, uzavrel Jahnátek.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 23:52